Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 22:31

Το φυσικό αέριο της Πελοποννήσου στη... δίνη της επικοινωνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παιχνίδι εντυπώσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τα δίκτυα φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό χώρο, δόθηκε η εντύπωση ότι η εταιρεία Hengas (μετεξέλιξη της Edil) θα
κυριαρχήσει σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου βγήκε και επανέλαβε τη θέση του για πρόθεση... προικοδότησης, με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, μόνο της ΔΕΔΑ, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι μόνο τα δίκτυα Μεγαλόπολης, Τρίπολης και Κορίνθου πρόκειται να πάνε στην Hengas και τα υπόλοιπα τελικά θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ.
Το παραπάνω έρχεται να ενισχυθεί και από την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 4 Μαρτίου, με την οποία εγκρίνεται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025. Από αυτή την απόφαση λοιπόν, όσον αφορά την περίπτωση της Πελοποννήσου, ουσιαστικά προκύπτει ότι τα δίκτυα Καλαμάτας, Σπάρτης, Άργους και Ναυπλίου θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΔΑ. Τα... σπουδαία πάντως φαίνεται ότι παίρνουν παράταση μέχρι την πολυαναμενόμενη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οπότε λογικά θα ξεκαθαρίσει ουσιαστικά η υπόθεση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Οι ξεκάθαρες ανακοινώσεις, αλλά ακόμα και η πιθανή αναφορά σε σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, κατά τη συνάντηση Νίκα – Σκρέκα, κρίνονται απαραίτητες μεταξύ άλλων για έναν σημαντικό λόγο, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον τερματισμό των επικοινωνιακών παιχνιδιών γύρω από το ζήτημα. Έπειτα φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οικονομικά στοιχεία, που θα καταδεικνύουν εάν το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο θα έρθει με όρους ελκυστικούς για τους καταναλωτές, έτσι ώστε από την αρχή να αποτελέσει μία συμφέρουσα πηγή ενέργειας για επαγγελματική και οικιακή χρήση.