Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 20:50

Μόνο με νέα χάραξη αναβαθμίζεται ο σιδηρόδρομος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μόνο με νέα χάραξη αναβαθμίζεται ο σιδηρόδρομος

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Εκτός της λίστας των 6 σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οσο και αν μας ενοχλεί ο αποκλεισμός της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας από την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, δεν αποτελεί έκπληξη. Αντίθετα, είναι φυσιολογική εξέλιξη και επιβεβαιώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας τις προηγούμενες δεκαετίες που κυριαρχούσε η επιλογή της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων. Και αυτό έγινε με πιο εμφατικό τρόπο στην Πελοπόννησο, όπου σε κανένα σχέδιο δεν υπήρχε η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου: η χάραξη νέας γραμμής, πιο σύντομης, πιο ελκυστικής και ανταγωνιστικής στις οδικές μεταφορές. Οπως έγινε στον προαστιακό της Κορίνθου, που συνεχίστηκε μέχρι το Κιάτο και το Αίγιο με την προοπτική να φθάσει στην Πάτρα. Νέα χάραξη, σύντομη, ελκυστική, ανταγωνιστική. Η παλιά μετρική γραμμή της ταλαιπωρίας καταργήθηκε.

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου δεν υπήρξε ούτε δρομολογείται νέα χάραξη. Η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να επαναλειτουργήσει τη γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο και μακροπρόθεσμα τη γραμμή Αργος - Τρίπολη - Μεγαλόπολη - Καλαμάτα, αλλά με την υπάρχουσα χάραξη δεν υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Πώς να επιλέξει ένας ταξιδιώτης το τρένο από το Ναύπλιο, όταν θα πρέπει να κάνει μετεπιβίβαση στον προαστιακό στην Κόρινθο; Πώς να προτιμήσει το σιδηρόδρομο ο Αρκάς με την υφιστάμενη χάραξη της προσέγγισης στον Αχλαδόκαμπο; Ούτε η κανονική γραμμή ούτε τα σύγχρονα τρένα μπορούν να κάνουν το σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου ανταγωνιστικό.

Η μόνη ανταγωνιστική χάραξη στο δίκτυο της Πελοποννήσου είναι η γραμμή Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία. Ιδανική στον ανταγωνισμό των οδικών μεταφορών, με σοβαρό μειονέκτημα όμως ότι η Κυπαρισσία δεν είναι Καλαμάτα. Δεν είναι η μεγάλη πόλη και το μεγάλο λιμάνι της περιοχής. Και η χάραξη από το Καλό Νερό έως την Καλαμάτα είναι προβληματική.

Χωρίς νέα χάραξη της γραμμής δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του σιδηροδρόμου. Θα είναι πεταμένα λεφτά, όπως η βελτίωση της υποδομής της γραμμής από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 20:31

NEWSLETTER