Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 20:57

Να χαραχθεί εθνική πολιτική για την Ελιά Καλαμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να χαραχθεί εθνική πολιτική για την Ελιά Καλαμών

 

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στη Μεσσηνία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της Ελιάς Καλαμών μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο "Καλαμάτα" ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ενώ όσοι από άλλες περιοχές καλλιεργούν την ποικιλία Καλαμών θα πρέπει ρητά να αναφέρουν ευκρινώς την περιοχή προέλευσης. Οι Μεσσήνιοι που αγωνίστηκαν και δικαιώθηκαν, μα πάνω απ’ όλα οι παραγωγοί που με μεράκι και θυσίες καλλιεργούν το προϊόν και κυρίως ο θεσμός της ΠΟΠ, η πιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος.

Επειδή η δικαίωση ήρθε από το δικαστήριο, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η πολιτική διασφάλιση, ο καθορισμός επιτέλους εθνικής πολιτικής για την Ελιά Καλαμών, που καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας. Γνώμονας πρέπει να είναι η ανάδειξη και η προώθηση του προϊόντος, προστατεύοντας το ίδιο το προϊόν και τους παραγωγούς του χωρίς τοπικιστικές διακρίσεις, εύνοιες και αποκλεισμούς, δίχως τα συντεχνιακά συμφέροντα να ρυθμίζουν τα πράγματα.

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την πίεση όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να καλέσει σε ένα τραπέζι παραγωγούς και μεταποιητές, συνεταιρισμούς και ιδιώτες και να διαμορφώσει ένα εθνικό πλαίσιο, που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της Ελιάς Καλαμών όπου και αν καλλιεργείται.

Θα θυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τον Δεκέμβριο του 2020 αποφασίζοντας να στηρίξει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να ζητήσει την κατάργηση της απόφασης του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, είχε ζητήσει την “άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση σύσκεψης, απευθύνοντας πρόσκληση σε δήμους και φορείς (συνεταιρισμοί - Επιμελητήρια) της Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια Ελιάς Καλαμών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”.

Η σύσκεψη αυτή πρέπει να συγκληθεί άμεσα, ώστε επιτέλους να χαραχθεί εθνική πολιτική για την Ελιά Καλαμών, που θα υπηρετεί το κοινό συμφέρον για το προϊόν. Το εθνικό προϊόν, ποιοτικό και πιστοποιημένο πάνω απ’ όλα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 22:40

NEWSLETTER