Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 20:38

Η δημόσια υγεία δικαίωμα του κάθε πολίτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η δημόσια υγεία δικαίωμα του κάθε πολίτη

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας τόνισαν για μια ακόμα φορά οι γιατροί του προεδρείου στο Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας. Σημείωσαν την τεράστια κόπωση των γιατρών με τις 8 - 9 εφημερίες το μήνα, τις άδειες 2 μηνών που τους οφείλονται και τις υπερωρίες που δεν έχουν πληρωθεί. Επεσήμαναν ότι στον απαρχαιωμένο κανονισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας προβλέπονται 124 θέσεις γιατρών, αρκετές από τις οποίες είναι κενές, ενώ σε έναν σύγχρονο, με βάση τις σημερινές ανάγκες το Νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε 185.

Με όλα αυτά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς, που βρίσκουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό. Πώς να δείξει ενδιαφέρον ένας νέος γιατρός, όταν ξέρει ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα κάνει 8 - 9 εφημερίες το μήνα, δεν θα μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρει άδεια για να ξεκουραστεί και θα πληρωθεί τις υπερωρίες του μετά από πολλούς μήνες;

Σε μια κανονική χώρα, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τους πολίτες του, η δημόσια υγεία θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι θέμα ιδεολογικό, πολιτικής φιλοσοφίας και ιεραρχήσεων. Είναι μείζον ζήτημα προστασίας της υγείας των πολιτών, στήριξης των πιο αδύναμων και ευάλωτων.

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2 χρόνια υγειονομικής και πανδημίας και τώρα με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ο πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Εχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ τη δημόσια υγεία, που πρέπει να ενισχυθεί και να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο πολίτης.

Είναι ντροπή το 2022 οι Μεσσήνιοι να μην μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την υγεία τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ή να καταφέρνουν να κλείσουν μετά από μήνες στο Νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας της πόλης.

Το ζήτημα της υγείας δεν μπορεί να είναι ιδεολογικό και να αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα του πολίτη και οφείλει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους έχοντες την ευθύνη της εξουσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 20:16

NEWSLETTER