Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 21:00

Πραγματικό ενδιαφέρον για να σωθεί η σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πραγματικό ενδιαφέρον για να σωθεί η σταφίδα

Του Γιάννη Σινάπη

Το ζήτημα της σταφίδας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ζήτημα εθνικό, έλλειμμα πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο προϊόν. Το οποιοδήποτε ενδιαφέρον είναι στα λόγια, στις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες που δεν τηρούνται.

Μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά και δυναμικά προϊόντα, που στήριξε την πατρίδα μας και τον αγροτικό κόσμο σε πολύ δύσκολες εποχές.

Και φέτος τα πράγματα είναι κρίσιμα, πιο κρίσιμα από κάθε άλλη φορά, μετά τις δύο προηγούμενες καταστροφικές χρονιές. Με τρίτη στη σειρά καταστροφική χρονιά, η σταφίδα θα εξαφανιστεί. Οι παραγωγοί δεν θα αντέξουν και θα ξεριζώσουν τα κούρβουλα, σε μια περίοδο που δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Και μιλάμε και για νέους αγρότες, που έχουν επενδύσει στη σταφίδα κι έχουν εκσυγχρονίσει. Μάλιστα, το υπουργείο

Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.

Για ποια αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της καλλιέργειας μιλάμε όταν το προϊόν δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε 1,5 ευρώ το κιλό; Σε αυτή την τιμή δεν συμφώνησαν και δεν υπέγραψαν οι ιδιώτες τυποποιητές στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τιμή που με τα κοστολόγια του 2022, εφόδια, λιπάσματα, ρεύματα, καύσιμα οι παραγωγοί μπαίνουν μέσα.
Είναι η αγορά που μόνη της τα ρυθμίζει όλα; Αυτή η αγορά, η σκληρή και αδυσώπητη, που νοιάζεται μόνο για το κέρδος του ιδιώτη, από τον έμπορο μέχρι τον τελευταίο πωλητή, είναι μονόπλευρη, μονόφθαλμη και καταδικαστική για τον παραγωγό και το προϊόν.

Η σκληρή λογική της αγοράς στέλνει το μήνυμα ότι η σταφίδα είναι ζημιογόνα και ο παραγωγός πρέπει να την ξεριζώσει, για να πάει παρακάτω και να επιβιώσει. Ομως, μιλάμε για εξαφάνιση ενός εμβληματικού και παραδοσιακού προϊόντος, για εξαφάνιση και των ιδιωτών τυποποιητών, που χωρίς ελληνική σταφίδα, θα υποχρεωθούν να συσκευάσουν και να προωθήσουν ξένη σταφίδα, τούρκικη ή όποια άλλη φθηνή βρουν.

Μόνο με πραγματικό ενδιαφέρον από την Πολιτεία μπορεί να σωθεί η ελληνική σταφίδα. Με ψεύτικες υποσχέσεις και υποκρισία η εξαφάνισή της είναι βέβαιη.


NEWSLETTER