Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 14:43

Χρήσιμο... πείραμα το φετινό καλοκαίρι

Γράφτηκε από τον

Χρήσιμο... πείραμα το φετινό καλοκαίρι

Ουρές ατελείωτες, φανάρια να... παίζουν στο “πράσινο-κόκκινο” αρκετές φορές μέχρι να περάσεις και ο προγραμματισμός σου να πηγαίνει περίπατο. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να περιγράφουν μία τυπική καθημερινή ημέρα στη Βασιλίσσης Σοφίας ή σε κάποια άλλη λεωφόρο της Αθήνας. Κι όμως πλέον μπορεί να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην παραλιακή οδό της Καλαμάτας και τους γύρω δρόμους, κυρίως τα Σαββατοκύριακα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η μόνη (σημαντική) διαφορά είναι το γεγονός ότι “βράζοντας” μέσα στο αυτοκίνητό σου αντί για άχαρες πολυκατοικίες μπορείς να χαλαρώνεις ρίχνοντας κανένα βλέφαρο στη θάλασσα και στην θερινή κίνηση.

Μπορεί όμως αυτές οι εικόνες να οδηγούν στη δαιμονοποίηση της τουριστικής κίνησης και να φθάνουν κάποιους στο σημείο να αναπολούν τις όχι και πολύ παλιές εποχές, που ήμασταν... μεταξύ μας όλο το καλοκαίρι; Προφανώς και τέτοιες απόψεις δεν μπορούν να αποτελούν ορθολογική προσέγγιση του προβλήματος, γιατί περί τέτοιου πρόκειται.

Θα πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο ότι η Καλαμάτα πλέον είναι τουριστικός προορισμός και μάλιστα ακόμα ανερχόμενος. Θα πρέπει να μάθουμε λοιπόν να ζούμε με αυτή την πραγματικότητα και όχι απλώς να συμβιβαστούμε, αλλά να προσαρμοστούμε. 

Αυτό προϋποθέτεί ότι τα (υπερ)τοπικά κέντρα αποφάσεων θα πρέπει να προχωρήσουν στο σχεδιασμό πάνω στα νέα -κυκλοφοριακά και όχι μόνο- δεδομένα της πόλης. Κινήσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί των έργων υποδομής τα οποία σήμερα φέρνουν χιλιάδες καινούργιους επισκέπτες στην περιοχή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ πάντως. Ας χρησιμοποιήσουμε το φετινό καλοκαίρι σαν... πείραμα για να βγάλουμε συμπεράσματα και να είμαστε έτοιμοι σαν πόλη από την επόμενη τουριστική περίοδο να υποδεχθούμε πιο ομαλά τους επισκέπτες, αλλά και να διαμορφώσουμε ανθρώπινες συνθήκες για αρμονικότερη συμβίωση επισκεπτών – ντόπιων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο εθελοντισμός σώζει "Μας κόψαν απόψε το φως" »