Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 21:07

Η... καβάτζα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Γράφτηκε από τον

Η... καβάτζα των αυτοδιοικητικών εκλογών

 

 

Αντίστροφα μετράει πλέον ο τελευταίος χρόνος θητείας των αιρετών της αυτοδιοίκησης και σε αρκετούς δήμους έχουν υπάρξει ήδη οι πρώτες υποψηφιότητες.

Με δεδομένο ότι οι συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να σχηματιστεί το “παζλ” των υποψηφιοτήτων σε κάθε δήμο.

Ωστόσο βασικός παράγοντας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αρκετές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μεσσηνίας, είναι και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που αναμένονται κατά τα φαινόμενα μετά το Πάσχα, αλλά και τυχόν επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση μη συγκρότησης κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί είναι σίγουρο ότι υποψήφιοι των εθνικών εκλογών, που δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν στη Βουλή, έχουν ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού τους την… καβάτζα της αυτοδιοίκησης, προφανώς σε ρόλο επικεφαλής για κάποιον δήμο ή Περιφέρεια.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που ήδη υπηρετούν την αυτοδιοίκηση από κάποιο πόστο - συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης- και οι οποίοι σκοπεύουν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ανάλογα με το… φεγγάρι που θα βρίσκεται μετά τις εκλογές ο πολιτικός χώρος στον οποίον ανήκουν.

Με άλλα λόγια, αρκετοί υπολογίζουν σε μία δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στο πολιτικό προσκήνιο και η ευκαιρία αυτή είναι η αυτοδιοίκηση. Η λογική αυτή μάλλον δεν θα πρέπει να βρίσκει και πολύ σύμφωνους τους πολίτες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι πρωταρχικός στόχος ορισμένων είναι η πολιτική τους επιβίωση και όχι το πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του τόπου.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε διαρκή προεκλογική περίοδο και προχωρώντας αρχικά προς την άνοιξη για τις εθνικές εκλογές και στη συνέχεια προς τον Οκτώβριο για τις αυτοδιοικητικές, έχουμε ακόμα να δούμε πολλά “επεισόδια”. Ακόμα είμαστε στα… τρέιλερ με τα “προσεχώς”.