Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 16:05

Με ηρωικές δηλώσεις δε λύνεται το θέμα των τσιγγάνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ευχάριστα ακούστηκε η χθεσινή γεμάτη αποφασιστικότητα δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα για την απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Εδειξε ότι το θέμα δεν τον απασχολεί ευκαιριακά, αποσπασματικά, μόνο και μόνο για να πάρει το χώρο στα Παλιάμπελα, ο οποίος ανήκει στο δήμο.
Το πρόβλημα με τους τσιγγάνους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, επιτέλους, με υπευθυνότητα και θάρρος, με διάθεση να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Εχουν καταπατηθεί ιδιωτικές εκτάσεις, περιουσίες. Ο κόσμος δεν ορίζει τον τόπο του, την ιδιοκτησία του. Πίσω από το Πολυκλαδικό υπάρχει μια κατάσταση ανομίας που δεν τιμάει κανέναν, Πολιτεία, δήμο και κοινωνία.
Οι δηλώσεις του δημάρχου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί οι τσιγγάνοι που θα φύγουν, πρέπει κάπου να πάνε. Και ο δήμαρχος έχει επιλέξει ως τόπο την Μπιρμπίτα, που αγοράστηκε και αξιοποιήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Οι διαβεβαιώσεις του για εκκλησία και ιατρείο και για εξασφάλιση τροφής, αλλά και της μεταφοράς των τσιγγανόπαιδων στο σχολείο, δημιουργούν ελπίδες και προσδοκίες. Ομως, εμείς που ζήσαμε παρόμοιες υποσχέσεις το 2008, όταν φτιάχτηκε η Μπιρμπίτα, κρατάμε μικρό καλάθι. Γιατί οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και οι ελπίδες διαψεύστηκαν. Η Μπιρμπίτα καταστράφηκε, εκατομμύρια ευρώ πήγαν στο βρόντο και το ζήτημα των τσιγγάνων παραμένει σοβαρό, απειλή για τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτή τη φορά δεν επιτρέπεται νέα αποτυχία στο οποιοδήποτε καινούργιο εγχείρημα. Οι δηλώσεις του δημάρχου και η αποφασιστικότητα του δήμου δε φθάνει. Απαιτείται συνεργασία, κοινή πορεία, ταύτιση απόψεων και ενεργειών του δήμου, της Περιφέρειας, και του υπουργείου Εσωτερικών, της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας. Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση που θα υλοποιηθεί με συνέπεια από όλους και ο καθένας δε θα την... "κάνει" με ελαφρά πηδηματάκια, για επικοινωνιακούς λόγους, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με ηρωικές δηλώσεις και μοναχικούς αγώνες δε λύνεται το πρόβλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 16:07