Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 22:25

Είναι εθνικό ζήτημα η λειτουργία της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον

Είναι εθνικό ζήτημα η λειτουργία της δημόσιας υγείας

Του Γιάννη Σινάπη

Θέματα της υγείας κυριάρχησαν χθες στην τοπική ειδησεογραφία: “Οριακά οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης” - “Ζητούν ίδρυση Κέντρου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα” - “Νοσοκομείο Καλαμάτας: Επικαιροποίηση για δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων”.

Υπάρχει ζήτημα με την υγεία και στη Μεσσηνία. Και στην πρωτοβάθμια, στην περιφέρεια και στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, που εξυπηρετεί όλο το νομό και είναι η νοσηλευτική μονάδα με τη μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΝΑ Πυλία είναι από τις πιο υποβαθμισμένες και προβληματικές υγειονομικά περιοχές της Μεσσηνίας. Δεν έχει κέντρο υγείας και ασθενοφόρο ούτε αξιοπρεπές κέντρο εφημερίας.

Αν είναι να γίνει Κ.Υ. σαν αυτό στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης με τις σοβαρές ελλείψεις ή σαν εκείνο στα Φιλιατρά, να μη γίνει ποτέ, κοροϊδία θα είναι. Οπως κοροϊδία ήταν πριν από χρόνια η ανακοίνωση του τότε υπουργού Υγείας στο Δημαρχείο Καλαμάτας για δημιουργία Κ.Υ. στον Αγιο Ανδρέα και βγαίνοντας από το γραφείο όπου έκανε την ανακοίνωση, ζήτησε να γράψουμε πως θα γίνει και στην Κορώνη, για να μην φωνάζει ο τότε δήμαρχος και να μην προκληθούν αντιδράσεις με εκλογικό αντίκτυπο στην περιοχή. Οπότε, φυσικό επακόλουθο ήταν να μη γίνει Κ.Υ. στη ΝΑ Πυλία τότε αλλά και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να παραμένουν χωρίς στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη.

Το θέμα της υγείας είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα και σχέδιο, όχι με επικοινωνιακούς όρους και ψεύτικες υποσχέσεις. Πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας και να υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση. Να συνταχθεί νέος υγειονομικός χάρτης, να διατεθούν πόροι για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να έχει ένα κέντρο υγείας για να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες και να αποτελεί ανάχωμα των περιστατικών που φθάνουν στο νοσοκομείο.

Είναι εθνικό, κεντρικό ζήτημα η λειτουργία της δημόσιας υγείας και απαιτεί γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών και την προστασία της υγείας των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.