Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 22:45

Αμεσα μέτρα για τις παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα κρούσματα βίας με εμπλοκή ανηλίκων στην πόλη της Καλαμάτας. Το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά, όπου ανήλικοι τραυματίζουν συνομηλίκους τους ή ενήλικες και πλέον η κατάσταση τείνει να ξεφύγει εκτός ορίων.
Μιλώντας κάθε φορά έπειτα από ένα τέτοιο περιστατικό η συζήτηση περιστρέφεται -και λογικά- γύρω από τα βαθύτερα κοινωνικά αίτια που οδηγούν νεαρούς σε ακραίες παραβατικές συμπεριφορές και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση. Αυτή η συζήτηση είναι ξεκάθαρα χρήσιμη, για να μπορέσουμε ως κοινωνία να εντοπίσουμε όλα όσα δεν πάνε καλά και να ληφθούν πρωτοβουλίες και μέτρα, ώστε να δούμε τα επόμενα χρόνια μία βελτιωμένη κατάσταση.
Σήμερα όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που παραμένουν ενεργά και δημιουργούν… εστίες κινδύνου και ανησυχίας σε γονείς και μαθητές, που αναπόφευκτα σκέφτονται τι μπορεί να γίνει αν κάποια στιγμή βρεθούν αυτοί στη δική τους πορεία.
Για να μην κοροϊδευόμαστε, τα φαινόμενα βίας ανάμεσα σε νεαρούς δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε κάθε γενιά ήταν γνωστά τα άτομα που είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες δημιουργούσαν συνθήκες τρομοκράτησης συνομηλίκων τους… ψειρίζοντας τα χαρτζιλίκια. Συνήθως όμως τα πράγματα δεν έφταναν σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως βλέπουμε σήμερα. Παράλληλα αυτές οι ομάδες στόχευαν για λόγους… ασφαλείας και ευκολίας μόνο αδύναμους συμμαθητές τους και δεν την… έπεφταν σε ενήλικες.
Τα χρόνια περνούν, η κοινωνία αλλάζει και σκληραίνει και μαζί φαίνεται ότι σκληραίνει και η συμπεριφορά των νεαρών παραβατών. Και αν δεν ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η εξέλιξη που θα έχουν τα επόμενα χρόνια δεν θα αρέσει σε κανέναν μας…