Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 20:01

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών έδειξε τον δρόμο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Εξαγγελίες για τη δασική πολιτική προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας από τις πυρκαγιές που κατακαίνε τον τόπο, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη για “πιο επιθετική διαχείριση των δασών μας”, εξηγώντας πως θα ακολουθήσουν σχετικές προτάσεις που θα πηγαίνουν πέρα από τα προφανή, την αποκατάσταση των καμένων και τις αποζημιώσεις.

Για να σωθούν τα δάση της πατρίδας μας από τις φωτιές πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και η δασική πολιτική και προστασία να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Πολιτεία. Να αλλάξουν οι μέχρι τώρα πολιτικές, να σταματήσει η υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, να δοθεί τέλος στην υποχρηματοδότηση και στην αποξήλωσή τους από προσωπικό.

Να αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας το 2022, όπου ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών του νομού είχε παρατηρήσει ότι έχουν ανοιχτεί πολλοί δασικοί και αγροτοδασικοί δρόμοι και αρκετοί έχουν κλείσει, σημειώνοντας πως “έχουμε πρόβλημα στον Ταΰγετο με τα μηχανήματα, έχουν σοβαρές βλάβες και δεν έχουμε πιστώσεις για επισκευή”. Είχε ενημερώσει ότι το δασικό δίκτυο του Ταϋγέτου είναι 250 χιλιόμετρα και είχε εκφράσει την ελπίδα “μήπως μας δοθούν μηχανήματα από τους δήμους και την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσουμε βατότητα σε καίριους δρόμους”. Είχε παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει πλήρης δυνατότητα για να καλυφθούν όλοι οι δρόμοι και είχε επισημάνει πως “με 30.000 και 40.000 ευρώ δύσκολα μπορούμε να συντηρήσουμε τους δρόμους”. Είχε ευχηθεί να εγκριθεί έγκαιρα το πρόγραμμα δασοπροστασίας και να βοηθήσουν με τις λίγες δυνάμεις τους στις περιπολίες, σημειώνοντας ότι “συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται”.

Αν ο πρωθυπουργός θέλει πραγματικά να αλλάξει και να ενισχύσει τη δασική πολιτική της πατρίδας μας, οφείλει να αναζητήσει και να δώσει λύσεις σε όλα αυτά που τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας. Μόνο έτσι θα σωθεί ο δασικός πλούτος, αυτός που έχει απομείνει. Διαφορετικά, οποιαδήποτε εξαγγελία θα είναι για επικοινωνιακούς λόγους.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 20:25