Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 21:40

Λύσεις για το αίσθημα ανασφάλειας στα χωριά

Γράφτηκε από τον

Λύσεις για το αίσθημα ανασφάλειας στα χωριά

Του Γιάννη Σινάπη

Θέματα ασφάλειας στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας έθεσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης.

Με αφορμή επισκέψεις του σε χωριά και συζητήσεις με δημότες που εκφράζουν την αγωνία και την ανησυχία τους, έκανε λόγο για παραβατικότητα και μικροεγκληματικότητα από Ρομά και άλλα άτομα λόγω της αδύναμης αστυνόμευσης. Είπε ότι δεν αρκούν οι τακτικές περιπολίες για να δημιουργηθεί κλίμα ασφάλειας και μίλησε για διστακτικά βήματα και πειράματα παρά τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας) κατά της παραβατικότητας στον δήμο.

Ο Β. Τζαμουράνης έκανε λόγο για ζήτημα δημοκρατίας και για αυτόκλητους μάρτυρες και τάγματα εφόδου που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών.

Ρώτησε τη δημοτική αρχή τι εισηγήσεις και τι συμπεράσματα υπάρχουν από το Τοπικό Συμβούλιο Παραβατικότητας και αν σκοπεύει να ζητήσει ενίσχυση της αστυνόμευσης και τοποθέτηση νέων καμερών.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι η αστυνόμευση έχει ενταθεί, η Ελληνική Αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της κι έχει και αυξημένο προσωπικό. Απέδωσε το πρόβλημα στη μη αυστηροποίηση των ποινών, στο θεσμικό ποινικό πλαίσιο που είναι χαλαρό, στο ότι οι δράστες μπαίνουν στη φυλακή για μικρό χρονικό διάστημα, αποφυλακίζονται σύντομα και συνεχίζουν τη δράση τους.

Επειδή το πρόβλημα και το αίσθημα ανασφάλειας είναι υπαρκτό στα χωριά και στον κόσμο που ζει σε αυτά και δεν είναι ζήτημα αντιδικίας και οποιασδήποτε εκμετάλλευσης ή αποσιώπησης για ιδιοτελείς σκοπούς, ο Δήμος Καλαμάτας -δημοτική αρχή και μειοψηφία- οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να νιώσει την αγωνία και την ανησυχία των συμπολιτών του. Να μην κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να αψηφήσει το πολιτικό κόστος και να απαιτήσει ευαισθητοποίηση και λύσεις από την Πολιτεία. Με ενίσχυση της αστυνόμευσης, τήρηση και αυστηροποίηση της νομοθεσίας, μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αποφυγή του περιθωρίου. Με ισότιμη μεταχείριση για όλους τους πολίτες.