Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 19:53

Να προωθηθούν και άλλα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον

Να προωθηθούν και άλλα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές -προφανής η σκοπιμότητα- ενέκρινε την περιβόητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον Νέδοντα. Περίμενε να περάσουν οι εκλογές, για να μην υπάρξει αντίδραση που θα καταγραφόταν στην κάλπη. Ελπίζω να πήρε τη σωστή απόφαση και κυρίως με την υλοποίηση του έργου να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών. Και επίσης να μην υπονομευτεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Πάντως, να αναγνωρίσω ξανά ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας και επικίνδυνα σημεία για την πρόκληση πλημμυρών που αντιμετωπίζονται με το έργο που σχεδιάζεται.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές ελκυστικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τις μειοψηφίες για την περιβαλλοντική αξιοποίηση του Νέδοντα και είχαν και επιστημονική τεκμηρίωση -από τον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Κουτσογιάννη-, αποτελούν πρόκληση και στοίχημα για το μέλλον, για μια Καλαμάτα με ξεχωριστό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κλιματικά έξυπνη και ουδέτερη πόλη. Εκείνο που ενοχλεί είναι ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για άλλα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Στο πρόσφατο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας ο πρόεδρος του Αντικαλάμου στηλίτευσε τη διαιώνιση του προβλήματος στην είσοδο των Επειγόντων του Νοσοκομείου, στον εθνικό δρόμο, όπου σε κάθε βροχή γίνεται λασπότοπος.

Αλήθεια, τι γίνεται με τις δύο αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2019; Πότε θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, για να προστατεύσουν την περιοχή; Πότε θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα δημοπρατηθεί το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ; Ένα έργο που αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις στις οδούς Φαρών και Ακρίτα, που προκαλούν κινδύνους πλημμύρας και στη Ναυαρίνου. Είναι έργα μείζονος σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση, για τα οποία η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 20:24