Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 22:10

Ο πραγματικός σεβασμός στους εργαζόμενους της Καθαριότητας

Γράφτηκε από τον

Ο πραγματικός σεβασμός στους εργαζόμενους της Καθαριότητας

Του Γιάννη Σινάπη

Μία κίτρινη καρδιά που θα παραμείνει για μια εβδομάδα φωταγωγημένη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο), συμβολίζει την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό σε όσους ασκούν το επάγγελμα της καθαριότητας.

Η συγκεκριμένη δράση με τίτλο “Καθαρή Εβδομάδα" είναι μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, μέσα από αυτή τη δράση στηρίζουμε εκείνους που διατηρούν την πόλη μας καθαρή, λέγοντας το δικό μας ευχαριστώ με τον πιο ξεχωριστό τρόπο, με μία σειρά ενεργειών που αφυπνίζουν και ευαισθητοποιούν. Με κύριο γνώμονα την αφύπνιση του κοινού στρέφουμε το βλέμμα μας στους ανθρώπους που απλά προσπερνάμε, που απλά θεωρούμε δεδομένους.

Για να μην κοροϊδευόμαστε, πέρα από το συμβολικό της χαρακτήρα, η συγκεκριμένη δράση είναι υποκριτική για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων. Γιατί πρώτη απ’ όλους η Πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με απαξίωση. Τα τελευταία χρόνια οι Υπηρεσίες Καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες και τα σοβαρά κενά καλύπτονται με εργαζόμενους για 2 και 8 μήνες. Εργαζόμενους υπό εκμετάλλευση, που δεν έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και είναι όμηροι δημοτικών αρχών και πολιτικάντηδων.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα -Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης- σε δύσκολες συνθήκες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κοινωνίας, ξεβρομίζουν καθημερινά τις πόλεις. Και η Πολιτεία οφείλει να τους εξασφαλίζει ίδια δικαιώματα με άλλους εργαζόμενους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια και να ασφαλίζονται όπως πρέπει, με βάση το επίπεδο της ανθρώπινης ζωής εν έτει 2023, σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Και όσον αφορά την αντιμετώπιση από τους πολίτες, τους συνανθρώπους τους, καλό θα είναι να μην τους θυμόμαστε μια εβδομάδα τον χρόνο. Να τους λαμβάνουμε υπόψη μας όλο τον χρόνο, να σκεφτόμαστε τη δυσκολία και την ιδιαιτερότητα της δουλειάς τους. Να μην βρομίζουμε τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τους χώρους γύρω από τους κάδους. Αντιμετωπίζοντας τον δημόσιο χώρο σαν να είναι το σπίτι μας που το θέλουμε καθαρό, σεβόμαστε και τιμούμε πραγματικά τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023 22:29