Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 19:39

Ο τόπος μας παραμένει χωρίς αντιπλημμυρική προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κάθε τέτοια εποχή, γύρω στο Πάσχα, που αυξάνει η κίνηση στη Μεσσηνία, καταπιάνομαι με τα μεγάλα οδικά έργα του τόπου, τα οποία έχουν εξαγγελθεί αρκετές φορές, αλλά παραμένουν ακόμα στα λόγια. Σημαντικοί δρόμοι του νομού εξακολουθούν να είναι προβληματικοί κι επικίνδυνοι. Αναφέρομαι στον δρόμο Κορώνη - Ριζόμυλος, με την παράκαμψη Πεταλιδίου που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα και η ολοκλήρωσή της πάει για το 2025.

Όμως οι καθυστερήσεις στο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, με την προβληματική ροή χρηματοδότησης και τις άφαντες απαλλοτριώσεις επιβεβαιώνει ότι η κεντρική εξουσία “αρμενίζει στραβά” με τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες των έργων. Και αυτό επαληθεύεται με τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζει ο Δήμος Καλαμάτας. Για παράδειγμα, βρίσκει εύκολα 17 εκ. ευρώ για αναπλάσεις στο Ανατολικό Κέντρο και στην περιοχή ανατολικότερα της Τέντας. Βρίσκει 8 - 9 εκ. ευρώ για αναπλάσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, για τις οποίες οι μελέτες ολοκληρώνονται σε χρόνο - ρεκόρ και χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή - συγκοινωνιακή μελέτη. Την ίδια ώρα ο δήμος περιμένει ακόμα χρηματοδότηση, 5 με 6 εκ. ευρώ, από την κυβέρνηση ή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, που θα δώσει ουσιαστική λύση στα πλημμυρικά φαινόμενα των οδών Φαρών και Ακρίτα και δεν τα βρίσκει. Ακόμα στα αζήτητα βρίσκονται οι μείζονος σημασίας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο. Παρεμβάσεις που εγκαταλείφθηκαν ενώ είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν το 2019. Σήμερα οι εργασίες που έχουν γίνει δεν προσφέρουν την παραμικρή προστασία στην περιοχή, ενώ εκείνο που έχει μείνει είναι η κακότεχνη αποκατάσταση του δρόμου, η οποία ταλαιπωρεί επιβάτες και οχήματα.

Το ευτύχημα είναι ότι βοηθάει ο… Θεός και οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 δεν έχουν επαναληφθεί. Ο τόπος μας παραμένει χωρίς αντιπλημμυρική προστασία την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 19:24