Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 20:00

Χωρίς νερό δεν μπορείς να προσδοκάς σε τουριστική ανάπτυξη

Γράφτηκε από τον

Χωρίς νερό δεν μπορείς να προσδοκάς σε τουριστική ανάπτυξη

Του Γιάννη Σινάπη

Δύσκολα είναι φέτος τα πράγματα με το νερό, πιο δύσκολα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με επίκεντρο τον Δήμο Καλαμάτας.

Το πρόβλημα αφορά όλη τη Μεσσηνία και όλη τη χώρα, γιατί σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή κι επιδεινώνεται με την αδιαφορία της Πολιτείας και την αμέλεια της αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, καθώς κεντρική και τοπική εξουσία παρά τις δυνατές καμπάνες των προηγούμενων χρόνων δεν ευαισθητοποιήθηκαν και δεν πήραν τα μηνύματα. Δεν άλλαξαν νοοτροπία και προτεραιότητες. Επέμειναν στις αναπλάσεις, στα έργα βιτρίνας, στους εξωραϊσμούς, στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και στο στένεμα των δρόμων με κυβόλιθους. Και αυτό αποσπασματικά και επικοινωνιακά, χωρίς σχέδιο και πυξίδα την απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη.

Να επιστρέψουμε στα της λειψυδρίας, που έχει χτυπήσει καμπάνες εδώ και χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα της κλιματικής κρίσης δεν οδήγησε σε αλλαγή στάσης και σε επιλογή του ορθού μοντέλου.

Τα έργα της ύδρευσης δεν είναι, ακόμα, προτεραιότητες. Τρανή απόδειξη η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου. Ένα έργο σημαντικό που εκτιμάται πως θα δώσει λύσεις, που συζητιέται κι εξετάζεται από την εποχή της δημαρχίας Νίκα και μάλιστα όχι την τελευταία δημοτική του περίοδο. Παραμένει στα λόγια και για την ώρα δεν υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός για να δρομολογηθεί η υλοποίησή του.

Στο μεταξύ, έχει προκύψει και άλλο ζήτημα που πρέπει να λυθεί, για να προγραμματιστεί υπεύθυνα η αξιοποίηση των νερών του Αγίου Φλώρου. Η κατασκευή της νέας δεξαμενής στο Πήδημα, που θα μπορεί να υποδεχθεί τις επιπλέον ποσότητες και να τις ρίξει στον νέο αγωγό μεταφοράς Φ800, για την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα ο χώρος που θα φτιαχτεί.

Με όλα αυτά, το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για την Καλαμάτα, την παραλιακή Αβία, για τους ντόπιους και τους χιλιάδες επισκέπτες. Και χωρίς νερό δεν μπορείς να προσδοκάς σε τουριστική ανάπτυξη.