Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 19:39

Ποδόσφαιρο: Ούτε θεός, ούτε δαίμονας

Γράφτηκε από τον

Ποδόσφαιρο: Ούτε θεός, ούτε δαίμονας

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει από το βράδυ της Τρίτης ο ελληνικός φίλαθλος κόσμος μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας για πρώτη φορά στη φάση των “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θυμίζοντας μέρες 2004, όταν ξανά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τα επιτεύγματά του έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στους δρόμους. 

 

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό πάντως υπάρχουν και αυτοί που κρίνουν κάπως αυστηρά τους έντονους πανηγυρισμούς και τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού αντιπαραβάλλοντας την αντιστρόφως ανάλογη συμμετοχή του κόσμου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση.

“Πανηγυρίστε και από αύριο πάλι πείνα”, “Φωνάξτε για τα γκολ και μούγκα για το μνημόνιο” και άλλα πολλά στο ίδιο μήκος κύματος μπορούσε να δει κάποιος χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Στον αντίποδα δυναμικό "παρών" δήλωσαν και οι... Ελληναράδες, που θεώρησαν ότι με το γκολ του Σαμαρά δείξαμε διεθνώς τα... δόντια μας σαν έθνος, ότι σηκώσαμε κεφάλι και άλλα τέτοια.

Δυστυχώς καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν είναι ορθές, καθώς θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις αγωνιστικές επιτυχίες κάποιων αθλητών από την πορεία της χώρας, αλλά και από το τι συμβαίνει στη ζωή του καθενός από εμάς. 

Παρά τα ζόρια που περνάει η χώρα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί ο καθένας από εμάς ελεύθερα και χωρίς κόμπλεξ να πανηγυρίσει για κάθε επιτυχία που σημειώνουν οι Ελληνες αθλητές σε διεθνές επίπεδο. Χωρίς όμως τις υπερβολές που συναντάμε πολύ συχνά και οι οποίες κάνουν λόγο για φυλετικές ανωτερότητες, για εκδίκηση επί των... αλλόθρησκων κ.ά.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μετά από μία ξέφρενη νύχτα πανηγυρισμών την επόμενη μέρα επιστρέφουμε στην δύσκολη καθημερινότητά μας έχοντας μεταξύ άλλων στο μυαλό μας και την αισιοδοξία για την επόμενη αγωνιστική επιτυχία.

Αλλωστε ακόμα κι αν το βράδυ της 13ης Ιουλίου η εθνική μας ομάδα σηκώσει την παγκόσμια κούπα, κανείς -νομίζω- δεν πιστεύει ότι θα λυθεί κάποιο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Απλώς τέτοια γεγονότα μόνο ως μία μικρή ένεση αισιοδοξίας και καλής διάθεσης μπορούν να λειτουργήσουν, τις οποίες όπως κι αν έχει τις έχουμε ανάγκη. 

Ας δούμε λοιπόν το ποδόσφαιρο ως ένα μέσο εκτόνωσης από την μίζερη καθημερινότητα και ας αποφύγουμε τη δαιμονοποίησή του από τη μία ή τη θεοποίησή του από την άλλη.

 

Καλή επιτυχία λοιπόν στην Ελλάδα για τη συνέχεια. Και μέσα από όλα αυτά ας κρατήσουμε ότι υπάρχουν και κάποια πράγματα σε αυτή τη ζωή, που έστω και για λίγο μπορούν να ενώσουν τους πολίτες αυτής της χώρας.