Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 19:36

Για γέλια και για κλάματα η ιστορία με τη "μαύρη εργασία"

Γράφτηκε από τον

Για γέλια και για κλάματα η ιστορία με τη "μαύρη εργασία"

"Με δημόσια προειδοποίηση γίνονται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Υπηρεσίας Ελέγχων του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, για να δαπανηθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη μετακίνηση των ελεγκτών, δημοσιεύεται στη "Διαύγεια"... πού θα γίνουν έλεγχοι".

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά η παραπάνω είδηση είναι από αυτές που στο άκουσμά τους δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Από αυτές τις ειδήσεις που καθημερινά δείχνουν ότι αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε "σύστημα" είναι πραγματικά διαλυμένο. Πριν πραγματοποιηθούν έλεγχοι των αρμόδιων κλιμακίων σε περιοχές εκτός της χωρικής τους αρμοδιότητας προηγείται δημοσίευση στη "Διαύγεια" της απόφασης για την κίνηση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να γίνεται νωρίτερα γνωστό πού θα γίνουν οι... αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. 

«Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ αναγνώρισε πως αυτό αποτελεί "αδυναμία του συστήματος", η οποία "έχει τεθεί στο υπουργείο Εργασίας"» αναφέρει η σχετική είδηση. Σιγά τη διαπίστωση κύριοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι αναφέρει: «Ωστόσο, ο κ. Πανταζής σημείωσε πως "κρατάμε το καλό απ' αυτό", δηλαδή ότι "υπάρχει κατακόρυφη άνοδος των προσλήψεων" και "έστω και... τρομοκρατικά υπάρχει μία συμμόρφωση"».

Καιρός είναι πλέον να μετατρέψουμε την αδυναμία του συστήματος σε καθημερινότητα και οι υπηρεσίες να ειδοποιούν πολίτες και επαγγελματίες για το πότε θα προβαίνουν σε ελέγχους για να... τρομοκρατούνται και να συμμορφώνονται.

Η ιστορία αυτή πάντως θυμίζει τις περιβόητες εφόδους και επιθεωρήσεις στο στρατό, όπου η μονάδα γνώριζε 10 μέρες νωρίτερα την επίσκεψη κλιμακίου ανωτέρων και φρόντιζε να γίνουν τα πάντα λαμπίκο για να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες.

Η "μαύρη εργασία" ζει και βασιλεύει και παρά τα ευχολόγια και τις διαπιστώσεις για βελτίωση της κατάστασης έχουν ακόμα να γίνουν πάρα πολλά βήματα. Για να διαπιστώσετε και εσείς την κατάσταση (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) αρκεί να ρωτήσετε μερικά άτομα από τον κύκλο σας και να δείτε το ποσοστό.