Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 21:44

Εχουν ανάγκη από ήρωες και... νίκες

Γράφτηκε από τον

Εχουν ανάγκη από  ήρωες και... νίκες

Η υπόθεση της μη πληρωμής διοδίων με την καταδίκη και την αποφυλάκιση Δασκαρόλη, μετά από αίτημα συγχώνευσης ποινής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όποια πλευρά και αν την προσεγγίσει κανείς.

Υπάρχουν στοιχεία κωμωδίας και δράματος ανάλογα από τη γωνία που κοιτάζει κάποιος το γεγονός. Ανεξάρτητα πάντως από τα κωμικά ή τα δραματικά στοιχεία της υπόθεσης, η προσπάθεια να στηθεί μια ηρωική δήθεν πράξη, η οποία κατέληξε τάχα σε νίκη, είναι τόσο άγαρμπη που καταντά θλιβερή.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί που κινούνται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βαρύνονται με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ τελικά εκφράζουν ταυτόσημες απόψεις με το ΚΚΕ. Οι περισσότεροι προέρχονται από το ΚΚΕ πριν τη διάσπαση της δεκαετίας του '90 και αποτελούν "κόκκινο πανί" για το κόμμα. Το ΚΚΕ δηλαδή δεν τους θέλει, ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τους χρησιμοποίησε και τους άδειασε μεγαλοπρεπώς. Τι τους μένει; Ο ακτιβισμός και οι φραστικές υπερβολές. Αποτέλεσμα; Οπου βρουν πρόσφορο έδαφος αρπάζουν την ευκαιρία για να υπογραμμίσουν την πολιτική τους ύπαρξη, προβαίνοντας στις γνωστές πλέον... παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Η περίπτωση της πρώην προέδρου της Βουλής είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο, αλλά είναι απολύτως χαρακτηριστική. Ηρθε στην Καλαμάτα για να επισκεφτεί στα κρατητήρια τον Δασκαρόλη, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή της. Η ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πλήρωσε διόδια, και η αμηχανία που της προκάλεσε (μιας και μάλλον είχε πληρώσει), οδήγησαν σε... νέα κάθοδο, η οποία αυτή τη φορά συνοδεύτηκε με βίντεο όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου σηκώνει η ίδια την μπάρα των διοδίων! Το ζήτημα γίνεται πανελλαδικό θέμα, κάποιοι στα σόσιαλ μιντια επιδοκιμάζουν, άλλοι κράζουν, και οι υπόλοιποι γελάνε. Τα χάπενινγκ αυτού του είδους συνοδεύονται βέβαια από τη γνωστή ρητορική για τη «γερμανική κατοχή», το «ραγιαδισμό» και την υπεράσπιση του Συντάγματος και της νομιμότητας από τους αυτόκλητους εισαγγελείς.

Η δημοκρατία όμως έχει κανόνες, όπως και η δικαιοσύνη. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ψήφισε πριν από 2 χρόνια μια κυβέρνηση αλλά και μια αντιπολίτευση που συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Η «κατοχή» λοιπόν υπάρχει μόνο στο μυαλό κάποιων οι οποίοι όχι μόνο θεωρούν ότι είναι... πεφωτισμένοι, αλλά και αυτοαναγορεύονται αυθεντικοί εκφραστές μιας ανύπαρκτης λαϊκής πλειοψηφίας.

Καλό λοιπόν θα ήταν όλοι αυτοί να σταματήσουν να προσβάλουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους αποκαλούν ραγιάδες, οι δήθεν αδούλωτοι! Η προσβολή γίνεται μάλιστα πρόκληση όταν οι ύβρεις εκτοξεύονται από διάφορους καλοταϊσμένους του συστήματος, με τεράστιες κληρονομιές και γονικές περιουσίες.

Η πολιτική ζωή και η χώρα έχασαν χρόνο και οξυγόνο παλεύοντας σχεδόν εδώ και μια 10ετία με αυταπάτες. Οι πολίτες όμως έχουν πλέον αντιληφθεί ότι οι θεωρίες που έκαναν σουξέ τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο. Το 2015 η χώρα πέρασε ξυστά από τον όλεθρο, και η ιστορία θα γράψει πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία της ολοκληρωτικής καταστροφής. Αρκετά κούνησαν το δάχτυλο οι αυτόκλητοι εισαγγελείς. Η κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων και η δηλητηρίαση της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας τρέφει βρικόλακες οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα περιμένουν την επόμενη ευκαιρία τους.

Ηρωες είναι αυτοί που κλείνουν το δρόμο στον ολοκληρωτισμό κάθε μορφής και ανοίγουν το δρόμο στη δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη.

Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προτύπων δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, κατανοούν τα προβλήματα και τις ανισότητες, και προσπαθούν να τα διορθώσουν χωρίς κραυγές και ψευτοπαλικαρισμούς.

 

panagopg@gmail.com