Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 20:47

Το κουκούλωμα δεν λύνει τα προβλήματα των τσιγγάνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το κουκούλωμα δεν λύνει  τα προβλήματα των τσιγγάνων

Πλήθος περιστατικών σοβαρών αλλά και μικρών που δεν καταγράφονται στα αστυνομικά δελτία δείχνουν ότι συνεχίζονται τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τσιγγάνους. Η πολιτική ορθότητα έχει αποκλείσει από τα δελτία Τύπου της Αστυνομίας τις φυλετικές και τις εθνοτικές αναφορές, ενώ τα προσωπικά δεδομένα έχουν εδώ και χρόνια αφαιρέσει τα ονόματα. Εχουμε έτσι φτάσει στο σημείο οι αστυνομικές ειδήσεις και τα αδικήματα να περιγράφονται με σαχλαμάρες του τύπου 33χρονος… ημεδαπός ή αλλοδαπός έκανε αυτό ή εκείνο, αν αφαιρεθεί δε και ο τόπος τέλεσης των αδικημάτων θα φτάσουμε να γράφουμε σε λίγο ότι κάπου, κάποιος, σκότωσε έναν άλλο! Η απόκρυψη των περιστατικών ανομίας με εξωραϊσμούς στο όνομα της αποτροπής ρατσιστικών χαρακτηρισμών δεν λύνει κανένα πρόβλημα ούτε καν το κουκουλώνει. Ο ρατσισμός γεννιέται από το πρόβλημα και όχι από την περιγραφή του, είναι δε ξεκάθαρο πως όσο δεν αντιμετωπίζεται θα διογκώνεται και θα θεριεύει.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν σήμερα οι τσιγγάνοι της περιοχής μπορούν να θεωρηθούν παραβατικές. Η έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, κατάλληλης στέγης, ομαλής πρόσβασης στα συστήματα παιδείας, υγείας, ασφάλισης και απόλαυσης του συνόλου των δικαιωμάτων, που είναι συνυφασμένα με την ιδιότητα του πολίτη, στοιχειοθετούν τα κοινωνικά αίτια της ανομίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες του κοινωνικού αποκλεισμού και του υφέρποντος ή έκδηλου ρατσισμού, παράγουν την εγκληματικότητα, που γίνεται διαρκώς όλο και πιο σκληρή. Τα ναρκωτικά, για χρήση και εμπορία, έχουν μπει για τα καλά στους τσιγγάνικους καταυλισμούς και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι στρατηγικές και προγράμματα που κατά καιρούς αναπτύχθηκαν, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, πνίγηκαν μέσα στις -κυρίαρχες- μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η καταστολή και η στείρα αστυνόμευση δεν μπορούν να αποδώσουν όταν δεν συνδέονται με μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με το να βάλουμε ένα στρατό αστυνομικών να φυλάει τους τσιγγάνους, ούτε όμως να δείχνουμε το κοινωνικό μας, δήθεν, πρόσωπο δίνοντας αφειδώς επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις.

Εχει πολλές φορές επισημανθεί ότι το πρόβλημα των τσιγγάνων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης θέλει συνολική αντιμετώπιση. Ενα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα συνδυάζει μέτρα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού με την πάταξη της εγκληματικότητας. Οσο δεν υπάρχει ένταξη της συγκεκριμένης ομάδας στην κοινωνία της νομιμότητας θα πληθαίνουν τα περιστατικά εγκληματικότητας, που με τη σειρά τους θα φουντώνουν τον ρατσισμό και τον αποκλεισμό. Οι τσιγγάνοι από μόνοι τους δεν μπορούν να βγουν από τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο βαδίζουν. Είναι ευθύνη όλων μας να τους βοηθήσουμε να ζήσουν με τις ιδιαιτερότητές τους αλλά ως άνθρωποι σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται ούτε χάιδεμα και δικαιολόγηση των όσων συμβαίνων, ούτε όμως τυφλή καταστολή, που καθιστά τη μικρή παραβατικότητα μεγαλύτερη. Το πρόβλημα δεν είναι απλό και η λύση του βρίσκεται σε συνδυασμό δράσεων. Οσο ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει σωστό από μόνος του, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα και θα σκληραίνει η εγκληματικότητα, ο ρατσισμός και η καταστολή.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 20:51

NEWSLETTER