Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 21:25

Η αυτοδιοίκηση όμηρος των κομματικών επιλογών

Γράφτηκε από τον

Η αυτοδιοίκηση όμηρος των κομματικών επιλογών

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι εκλογές για δήμους και Περιφέρειες παρά τα περί αντιθέτου διακηρυχθέντα, το πιθανότερο ήταν να γίνουν το Μάιο κανονικά μαζί με τις ευρωεκλογές. Η ψήφιση τροπολογίας με εντολή πρωθυπουργού για αυτοδιοικητικές εκλογές το Μάιο ξεκαθαρίζει τον χρονικό ορίζοντα και βάζει φωτιά σε ενδιαφερόμενους για τους δήμους και τις Περιφέρειες. Το τοπίο παραμένει βέβαια θολό, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας των βουλευτικών εκλογών και των υποψηφιοτήτων σε αυτές.

Τα σενάρια που πλέον υπάρχουν είναι βασικά δύο: Είτε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν από το Μάιο, κάτι που φαντάζει πιθανότερο και λογικότερο, είτε θα γίνουν όλες μαζί το Μάιο σε ένα απίστευτο τουρλουμπούκι που θα χάνει ο υποψήφιος την κάλπη και ο ψηφοφόρος τον… κουμπάρο! Το σενάριο να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 θεωρούμε ότι δεν έχει πλέον καμία πιθανότητα για ευνόητους λόγους.

Η πολιτική λογική συνηγορεί σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και αυτό γιατί οι συντάξεις δεν θα έχουν περικοπεί στις τσέπες των συνταξιούχων, αλλά μόνο στους νόμους και τις εγκυκλίους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα έχει αναγκαστεί να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Θα υπάρχει ταυτόχρονα το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και η δυνατότητα να εξαγγελθούν παροχές για τη νέα περίοδο που ξεκινά χωρίς τη σφιχτή επιτήρηση των δανειστών. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία για να κάνει μια κυβέρνηση εκλογές, ακόμα και αν ξέρει ότι θα τις χάσει, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ελεγχόμενη ήττα και ανοικτό παράθυρο διαχείρισης της επόμενης ημέρας.

Οι υποστηρικτές των εκλογών το Μάιο θεωρούν ότι μέσα από τις τετραπλές εκλογές (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν δύο ξεκάθαροι και ισχυροί πόλοι στο δίπολο «εμείς ή αυτοί». Εκτιμούν δηλαδή ότι μέσα σε ακραίες συνθήκες πόλωσης σε όλα τα επίπεδα –τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό- θα υπάρξει διλημματική στοίχιση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα βγάζουν το θυμό τους σε μια κάλπη -για παράδειγμα των ευρωεκλογών- και θα ψηφίζουν αλλιώς στη βουλευτική ή θα καταψηφίζουν στις δημοτικές, αλλά θα επιλέγουν τον εκλεκτό στις περιφερειακές. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα καταφέρουν να πάνε στην κάλπη περισσότερους δυνητικά δικούς τους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι στη φάση της αποχής. Ολα αυτά μαζί εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τις απώλειες από τις συντάξεις, ενώ η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα σε συνθήκες πόλωσης θα δημιουργήσει στη Βουλή μια νέα πλειοψηφία με προοδευτικό πρόσημο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει δίπολο στις εκλογές. Η διαχείριση τέλος της όποιας ήττας θα είναι ευκολότερη για την ηγετική ομάδα όταν δεν θα υπάρχει νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία είθισται όταν είναι κοντά από προηγούμενη να είναι πάντα μεγαλύτερη και ως εκ τούτου δύσκολα διαχειρίσιμη

Ολα αυτά συνθέτουν ένα πολιτικό τοπίο που δυσχεραίνει τις κινήσεις των ενδιαφερομένων για την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, δίνοντας έτσι πλεονέκτημα στις υπάρχουσες αρχές και στις δομημένες αντιπολιτεύσεις. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ειδικότερα το σύστημα Τατούλη συνεχίζει να παίζει μόνο του. Η Ν.Δ. παρότι τον έχει οριστικά και αμετάκλητα αδειάσει δεν έχει επιλέξει ακόμα υποψήφιο. Χωρίς αρχηγό νέα παράταξη δεν μπορεί να υπάρξει, με αποτέλεσμα το κόμμα να είναι σκορποχώρι και ο καθένας να αυτοπροσδιορίζεται παίζοντας τελικά το παιχνίδι του Τατούλη. Στο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν έχουν πάρει αποφάσεις, θέλουν διεύρυνση αλλά έχουν και τους παλιούς που κρατούν χρόνια τη σημαία και είναι δύσκολο να τους αδειάσουν για μια ακόμα φορά. Με ρευστό και εδώ το ζήτημα της ηγεσίας αλλά και της ξεκάθαρης στρατηγικής ο Τατούλης εξαγγέλλει μαζί με τον Δραγασάκη τράπεζες!!! Ενδιαφέρον έχει τέλος η στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξει εκ νέου τον Τατούλη, με τα στελέχη του τοπικά να είναι μοιρασμένα και διχασμένα. Τα υπόλοιπα κόμματα θα επιστρατεύσουν κάποιον κομματικό πατριώτη για καταγραφή. Δεν πρέπει να αποκλείονται τέλος εκπλήξεις από διάφορες εθνικοπατριωτικές υποψηφιότητες οι οποίες μπορεί να προκύψουν αν οι κομματικοί υποψήφιοι είναι... λιμούρες.

Στο Δήμο Καλαμάτας η απόφαση Νίκα θα είναι καθοριστική και αυτή που θα ανοίξει ή θα κλείσει το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων. Αν ο Νίκας παραμείνει, η δημιουργία συνδυασμού που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντί του έχει ήδη καθυστερήσει, αν φύγει ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι πάνω από πέντε. Στους μικρότερους δήμους της Μεσσηνίας το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις. Οι υποψήφιοι με χρίσμα από τη Ν.Δ. δύσκολα θα αμφισβητηθούν αν οι εκλογές γίνουν όλες μαζί, ενώ σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί μπορεί να υπάρξουν απόνερα, τα οποία να δημιουργήσουν εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετρά αντίστροφα, με τα πάντα να διαπλέκονται και να δυσχεραίνουν τις καθαρές επιλογές. Η αυτοδιοίκηση για άλλη μια φορά θα αποτελέσει το ακολούθημα των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων και των κομματικών επιλογών στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες νέες πολιτικές ηγεσίες, που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους περιφερειακής ανάπτυξης.

 

panagopg@gmail.com