Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 16:35

Τολμηρές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από τον

Τολμηρές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο

 

 

Η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας είναι το μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει μια δημοτική αρχή που θέλει να βλέπει το μέλλον.

Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, τόσο στο δυτικό της μέτωπο όσο και στο ανατολικό, παραμένει χωρίς καμία παρέμβαση και στην ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια. Οι δημοτικές αρχές την τελευταία δεκαπενταετία δεν τόλμησαν να αλλάξουν ούτε χαλίκι στην παραλιακή ζώνη, λες και δεν έχει συμβεί τίποτα στην τουριστική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια.

Η Δυτική Παραλία αποτελεί ουσιαστικά αγροτική περιοχή. Ολοι μιλούν για τουριστική αξιοποίηση, αλλά κανένας δεν προώθησε ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τουριστικές μονάδες και παραθεριστικές κατοικίες. Οι ελπίδες για επιτάχυνση των διαδικασιών μαζί με την παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος ανέβαλλαν διαρκώς τις όποιες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μετράμε απλώς χαμένο χρόνο. Η περιοχή από το Νέδοντα μέχρι τον Πάμισο αποτελεί ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο για το Δήμο Καλαμάτας, το οποίο παραμένει σε ύπνωση. Ολη αυτή η περιοχή για να αποδώσει οικονομικά χρειάζεται ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προσεγμένες χρήσεις γης. Απαιτούνται δηλαδή παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε επίπεδο σχεδιασμού, και επιλογές πέρα από το συνηθισμένο.

Στην Ανατολική Παραλία η κατάσταση παραμένει επίσης όπως ήταν και τις περασμένες δεκαετίες. Τα παραλιακά καταστήματα αναπτύσσονται με βάση την υποκειμενική αισθητική κάθε ιδιοκτήτη και τη μόδα κάθε εποχής, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα αισθητικό μωσαϊκό που παραπέμπει στο… ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει και όπως τον βολεύει! Η κίνηση και η κυκλοφορία στη Ναυαρίνου αποτελούν ένα σύνθετο πρόβλημα γιατί παρουσιάζουν εποχικές διαφοροποιήσεις και χρονικές εξάρσεις. Το χειμώνα η κυκλοφορία είναι ομαλή σε μια παραλιακή ζώνη η οποία όμως είναι νεκρή οικονομικά. Το καλοκαίρι οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι αφόρητες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ταυτόχρονα κινδύνους για εργαζόμενους και επισκέπτες.

Το άλλοθι για την απουσία παρεμβάσεων στο κυκλοφοριακό της παραλιακής ζώνης είναι η διάνοιξη της οδού Κρήτης και μιας σειράς κάθετων δρόμων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι διανοίξεις θα διευκόλυναν πάρα πολύ την κίνηση στην Παραλία, αλλά επί σειρά ετών δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Ακόμα και η πρόσφατη απόφαση για διάνοιξη της οδού Κρήτης μέσω της πολεοδόμησης της Ανατολικής Παραλίας δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε για πάνω από μια δεκαετία. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι διανοίξεις δρόμων: Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός με βάση το υπάρχον οδικό δίκτυο. Ο περιφερειακός έχει μετατρέψει τη Ναυαρίνου σε δρόμο που εξυπηρετεί μόνο την τοπική κίνηση στην Παραλία. Και μόνο αυτό το δεδομένο αρκεί για να προχωρήσουν κυκλοφοριακές αλλαγές μεγάλης κλίμακας στον συγκεκριμένο δρόμο.

Οι κυκλοφοριακές αλλαγές της Ναυαρίνου, για να φέρουν θετικά αποτελέσματα, χρειάζονται καλό σχεδιασμό και συνεπή εφαρμογή. Οι αποσπασματικές και ευκαιριακές λύσεις και η εφαρμογή τους την τελευταία στιγμή μπορεί να επιφέρουν τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία σε κατοίκους κι επισκέπτες.

Η δημοτική αρχή παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις αλλά και διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Ναυαρίνου. Είναι εμφανές ότι προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να εφαρμόσει λίγο απ’ όλα. Εχουμε την αίσθηση ότι έτσι θα χειροτερέψουν τα πράγματα αντί να βελτιωθούν. Αυτό θα συμβεί πρώτα και κύρια γιατί το σχέδιο δεν έχει μια συνολική φιλοσοφία παρέμβασης, αλλά εκπέμπει την αγωνία “κάτι να κάνουμε όπως όπως, για να πούμε ότι κάναμε”. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν αυξάνει με ενιαίο τρόπο τον ζωτικό χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες. Και το σημαντικότερο: Ο χρόνος εφαρμογής μιας τέτοιας πολύπλοκης ρύθμισης δεν είναι ο κατάλληλος. Είναι άλλο να πεις “κλείνω τον Αύγουστο όλη τη Ναυαρίνου μέχρι την Καρακούση” και άλλο να εφαρμόσεις το μεικτό σύστημα κυκλοφορίας που προτείνεται.

Αν κάποιος θέλει να κάνει μια μεγάλη παρέμβαση έστω δοκιμαστικά για τον Αύγουστο στη Ναυαρίνου, θα πρέπει να προτείνει μια απλή αλλά σημαντική αλλαγή, όπως η πεζοδρόμηση μέχρι την Καρακούση. Να αποδοθεί δηλαδή ένας ενιαίος χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες. Οι ευκαιριακοί σχεδιασμοί, και μάλιστα «στην τούρλα του Σαββάτου», επιτυγχάνουν μόνο από τύχη. Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας χρειάζεται προσεκτικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο τον περιορισμό του αυτοκινήτου και την αύξηση του χώρου για πεζούς και ποδήλατα. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλους τους γύρω δρόμους, αλλά και εξεύρεση επιπλέον θέσεων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Το θετικό είναι ότι η δημοτική αρχή τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Ελπίζουμε να τολμήσει να εφαρμόσει μια μεγάλη και ενιαία πεζοδρόμηση τον Αύγουστο. Μόνο    έτσι θα καταγραφούν προβλήματα και αδυναμίες, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για την κυκλοφορία στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο. Το φετινό καλοκαίρι χάθηκε. Να κερδίσουμε το επόμενο.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 00:05