Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 21:35

Το πηγάδι χωρίς πάτο του ελληνικού Δημοσίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το πηγάδι χωρίς πάτο του ελληνικού Δημοσίου

 

 

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εργολάβοι διεκδικούν δικαστικά 24 εκ. ευρώ.

Το καταπληκτικό είναι ότι οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις στην πλειονότητά τους στηρίζονται σε ευνοϊκές εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι ύποπτο και υπαινίχθηκε συναλλαγή, η οποία βεβαίως δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί γιατί τα πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται στο πλαίσιο της τυπικής νομιμότητας. Είναι δηλαδή αυτά που όλοι βλέπουμε ότι είναι παράλογα, αλλά με βάση το γράμμα του νόμου είναι μία χαρά καμωμένα για να φταίει ο… Χατζηπετρής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις στο τέλος την απόφαση την παίρνει το δικαστήριο -μετά από αρκετά χρόνια- στέλνοντας το λογαριασμό των παραλείψεων στο Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η τραγωδία των διαδικασιών του Δημοσίου, των λαθών και των παραλείψεων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πρόβλημα παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα. Πολιτικοί παράγοντες και σχολιαστές συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τις συμβάσεις και τις προμήθειες του Δημοσίου, προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στην παραγωγή δημοσίων έργων. Οι πρώτες διαρροές όμως για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, γιατί οι βελτιώσεις είναι οριακές και κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.

Οφείλουν να αντιληφθούν όλοι ότι με τις υπάρχουσες διαδικασίες τα χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν παραγωγικά, αλλά θα πέσουν στο πηγάδι χωρίς πάτο του ελληνικού Δημοσίου. Η προκήρυξη και οι μελέτες των έργων, οι τεχνικές προδιαγραφές στις προμήθειες, οι λεπτομέρειες στις συμβάσεις και βέβαια η παρακολούθηση και η τελική παραλαβή τεχνικών έργων και υλικών συγκροτούν ένα πλαίσιο διαδικασιών, οι οποίες χρειάζονται επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση. Οσο οι διαδικασίες επιτρέπουν να τρέχουν επί σειρά ετών διαγωνισμοί και έργα και οι διαφορές δεν επιλύονται άμεσα, με στόχο το αποτέλεσμα και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Τα έργα και οι προμήθειες του Δημοσίου θα στοιχίζουν ακριβά και θα είναι κατώτερα ποιοτικά και ποσοτικά.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER