Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 22:17

Κανένας δεν πρόκειται να παράγει με ζημιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κανένας δεν πρόκειται να παράγει με ζημιά

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτός από την αύξηση στην ενέργεια έχει προκαλέσει ελλείψεις και σε συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα. Το ηλιέλαιο και το σιτάρι είναι τα σημαντικότερα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην παραγωγή λιπασμάτων. Οι ελλείψεις στο ηλιέλαιο δεν είναι κακό νέο για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς -το αντίθετο. Ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας για αύξηση στην κατανάλωση ενός ποιοτικότερου προϊόντος σε ανταγωνιστική τιμή. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια ευκαιρία. Στον τομέα των σιτηρών υπάρχει επίσης ευκαιρία για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι θα μπορέσουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά να παραγάγουν σιτάρι και να καλύψουν ανάγκες της αγοράς.
Οι Έλληνες αγρότες δεν καλλιεργούσαν σιτάρι γιατί δεν τους συνέφερε οικονομικά, τώρα που αυτή η σχέση αλλάζει προφανώς και θα καλλιεργήσουν. Το κόστος παραγωγής είναι αυτό που καθορίζει τις επιλογές και η τιμή στην αγορά αποτελεί τον καταλύτη των αποφάσεων ειδικά σε μονοετείς καλλιέργειες. Η αύξηση των τιμών στα διατροφικά προϊόντα που φέρνει ένας πόλεμος προφανώς θα πλήξει τους πάντες, αλλά περισσότερο τους φτωχούς και ειδικότερα στις υπανάπτυκτες χώρες. Η πείνα στις χώρες της Αφρικής -και όχι μόνο- είχε περιοριστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό ήταν ένα από τα θετικά της παγκοσμιοποίησης, που έφερε αφθονία και μείωση τιμών σε βασικά διατροφικά προϊόντα.
Η επιστροφή σε παραγωγή βασικών ειδών διατροφής σε εθνικό επίπεδο μπορεί να είναι μια επιλογή σε περίοδο κρίσης, αλλά δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη στρατηγική. Να μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας όταν υποτίθεται πως είχε εσωτερική επάρκεια αγροτικών προϊόντων και καλλιεργούσε τα πάντα, πεινούσε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της. Το μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες και αυτό που θα καθορίσει και τώρα και στο μέλλον το τι και πόσο θα παράγεται, είναι το κόστος παραγωγής. Κανένας δεν παράγει με ζημιά και αυτό καθορίζει την επιλογή του. Στην παρούσα κρίση η τιμή των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και των εφοδίων είναι ο κρίσιμος συντελεστής. Η μείωση του ΦΠΑ που λήφθηκε ως μέτρο φαίνεται πως δεν αρκεί. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα που θα ρίχνουν το κόστος παραγωγής και σε αυτό απαιτείται προσαρμογή πολιτικών αλλά και κοινές δράσεις των παραγωγών.

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER