Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 22:40

Η πόλη να διεκδικήσει τη βέλτιστη πρόταση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η πόλη να διεκδικήσει τη βέλτιστη πρόταση

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η τοποθέτηση του Βασίλη Κοσμόπουλου σε σχέση με το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα έθεσε, έστω και στο παραπέντε, τον προβληματισμό που έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αναπτυχθεί στο Δήμο Καλαμάτας. Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει η παρέμβαση που προτείνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη και ο δήμος θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φάση του σχεδιασμού. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση κυριολεκτικά στο παραπέντε και στο πόδι για ένα θέμα που αφορά τη ασφάλεια και τη λειτουργία της πόλης.

Η ευθύνη για την ελλειμματική συζήτηση είναι κύρια της δημοτικής αρχής η οποία δεν φρόντισε να διοργανώσει έγκαιρα μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα η οποία θα κατέληγε σε αποφάσεις και σε συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Το υπουργείο, ο «Μορέας» και δεν ξέρουμε ποιος άλλος μπορεί να θεωρούν καλό το ένα ή το άλλο αλλά η πόλη έχει δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα έπρεπε να έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο στο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η απεμπόληση του συγκεκριμένου δικαιώματος είναι μια τραγική επιλογή η οποία μπορεί να στοιχήσει ακριβά στους πολίτες. Δεν γνωρίζουμε αν η δημοτική αρχή διστάζει γιατί δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα του ζητήματος ή δεν θέλει να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα για να μην πάει κόντρα σε ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή να μην συζητηθεί έγκαιρα και σε βάθος το ζήτημα δεν είναι προς το συμφέρον της πόλης.

Η συζήτηση αύριο στο δημοτικό συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καταλήξει σε απόφαση αλλά να αποτελέσει την αρχή για μια εκτεταμένη συζήτηση που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταλήγει σε μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι φανερό ότι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να γκρεμιστούν υπάρχουσες υποδομές σε ένα ράβε ξήλωμα μπετόν στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν λύσεις που και την πόλη θωρακίζουν και τις υποδομές της αναβαθμίζουν. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αναδειχτούν και να αποτελέσουν την πρόταση της πόλης προς την κυβέρνηση. Η απλή έκφραση γνώμης με τυπικό τρόπο σε μια μελέτη ακόμα και αν είναι αρνητική είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων. Η πόλη χρειάζεται λύσεις βιώσιμες και τοπικούς άρχοντες που θα πείθουν για την ορθότητα των επιλογών. Το βασικότερο δεν θα εκχωρούν το δικαίωμα να επιλέγουν το μέλλον της πόλης εταιρίες και γραφειοκράτες των Αθηνών.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 22:46

NEWSLETTER