Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 21:01

«Όλα ή τίποτα» για 100 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Όλα ή τίποτα» για 100 εκ. ευρώ

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

“Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα! Όλες οι άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν στη Διαπαραταξιακή στις 5 Αυγούστου 2021, απορρίφθηκαν από τους μελετητές”. Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε δήλωσή του για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στον Νέδοντα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τη συγκεκριμένη δήλωσή του αποκαλύπτει ότι η πόλη δέχεται έναν ωμό εκβιασμό από μία εταιρεία. Κάνετε αυτό που εμείς λέμε ή σας αφήνουμε να πνιγείτε! Είναι ανατριχιαστική η κυνικότητα, με την οποία τίθεται το δίλημμα για την αποδοχή ή όχι μιας μελέτης για έργο 100 εκ. ευρώ με απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία. Ποια διαβούλευση και ποιες εναλλακτικές λύσεις. «Ολα ή τίποτα» και… αν σας αρέσει! Εμείς… τα μελετήσαμε…, τα συμφωνήσαμε και θα κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό και συμφέρον, γιατί προφανώς η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της δεν ξέρουν και δεν τους πέφτει λόγος.

Αυτοί βεβαίως τη δουλειά τους κάνουν και τα συμφέροντά τους υπερασπίζονται, το ζήτημα πλέον είναι τι κάνει ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα αποδεχθούν τη λογική «όλα ή τίποτα», θα διαπραγματευτούν τα… σπόρια για να πανηγυρίσουν ότι κάτι κατάφεραν; Θα σκύψουν το κεφάλι στη λογική… τι να κάνουμε ρε παιδιά, να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί; Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι στις ώριμες δημοκρατίες το τι θα γίνει το αποφασίζουν τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα και όχι οι μελετητές εταιρειών. Οι μελετητές εκτελούν εντολές, δεν εκβιάζουν. Υπάρχουν κυβερνήσεις, υπουργοί, δήμαρχοι και 100 εκ. ευρώ στο τραπέζι. Το «όλα ή τίποτα» όταν υπάρχει πολιτική βούληση αντιστρέφεται ως δίλημμα όταν ξέρεις και μπορείς.

Η ιστορία με το αντιπλημμυρικό έργο στον Νέδοντα, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, δεν είναι απλή και δεν μπορεί η πόλη να πάρει το «πακέτο» που της προσφέρεται χωρίς να θέσει τους όρους της. Στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει απομείνει η δημοτική αρχή μαζί με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θέλουν να γίνει και τι όχι και να μπει αυτό στο τραπέζι τού «όλα ή τίποτα». Έργο μέσα σε μία πόλη χωρίς τη συμφωνία της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να γίνει. Τα 100 εκ. ευρώ… απευθείας σε μία εταιρεία είναι μεγάλο ποσό για να χαθούν.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 20:28

NEWSLETTER