Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 20:26

Στέλνουν ευχές και συμβιβάζονται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Στέλνουν ευχές και συμβιβάζονται

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Μέσα στον μήνα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αντιπλημμυρικού έργου που έχει σχεδιάσει ο «Μορέας». Η δημοτική αρχή Καλαμάτας φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μία στάση αντίστοιχη με αυτή που ακολούθησε και στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Θα περιοριστεί δηλαδή σε μία χλιαρή διαφωνία προτείνοντας μια - δυο βελτιωτικές παρεμβάσεις για την τιμή των όπλων. Αφού σταλούν… οι ευχές το θέμα θα ακολουθήσει τη γραφειοκρατική του πορεία και θα γίνει αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και εταιρείας.

Οι τοπικές εξουσίες και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν για να «γνωμοδοτούν», αλλά για να ασκούν πίεση, να διεκδικούν και να επιβάλουν πολιτικές στα τοπικά ζητήματα. Όταν ειδικότερα πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις τεράστιας σημασίας, δίνουν μάχη με επιχειρήματα για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν περιορίζονται σε ό,τι τους προτείνουν λέγοντας μάλιστα και ευχαριστώ. Δεν αρκούνται στο λίγο, ζητούν το μέγιστο, διεκδικούν το καλύτερο και δεν στέλνουν απλώς τις ευχές τους λουφάζοντας όταν τελικά τους αγνοούν. Αλήθεια πού είναι η αντίδραση του Δήμου Καλαμάτας για την απόλυτη αγνόηση των προτάσεών του στο ζήτημα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος; Θα δεχτεί να σταματήσει ο δρόμος στο Αεροδρόμιο; Πώς σκέφτεται να αντιδράσει; Μήπως αρκεί και εδώ η δικαιολογία… αν αντιδράσουμε δεν θα γίνει τίποτα, οπότε ας πάρουμε ό,τι μας δίνουν και… βλέπουμε στο μέλλον;

Ο δήμαρχος Καλαμάτας είναι φανερό ότι θεωρεί υπεύθυνη στάση το συμβιβασμό, προκειμένου να μην χαθούν ή να μην καθυστερήσουν τα έργα του υπουργείου. Τόσο στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος όσο και στο αντιπλημμυρικό θεωρεί ότι αν αντιδράσει δεν θα γίνει τίποτα, οπότε προτιμά να συμφωνήσει σιωπηλά με αυτά που προτείνονται. Θεωρεί ότι στο τραπέζι υπάρχουν μόνο δύο λύσεις, η μηδενική και αυτή που προτείνεται, και φοβάται να διεκδικήσει με σθένος αυτό που μεγιστοποιεί το όφελος στην τοπική κοινωνία. Δεν θέλει να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί, να αποφασίσει δηλαδή η εκλεγμένη τοπική εξουσία για το τι έργα θα γίνουν στην περιοχή. Το να κρύβεσαι πίσω από κεντρικές επιλογές για να εξασφαλίζεις κομματική στήριξη είναι ο εύκολος δρόμος, και όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί αυτός ο δρόμος δεν είναι χρήσιμος για τους πολίτες και τα συμφέροντα της περιοχής. Ο καθένας ακολουθεί το δρόμο που μπορεί και με βάση αυτό κρίνεται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 21:01

NEWSLETTER