Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 21:31

Πωλούν παλτά καλοκαιριάτικα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία συνηγορούν σε οικιακές επενδύσεις ψύξης - θέρμανσης. Το παλτό είναι ένα είδος που δεν φοριέται πολύ στην περιοχή μας και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι θέλουν να μας προστατέψουν από το κρύο. Ήρθαν όμως να πουλήσουν καλοκαιριάτικα… παλτά στην παραλία! Η σύνδεση της περιοχής με το φυσικό αέριο σε άλλες εποχές θα αποτελούσε θελκτικό νέο με αναπτυξιακή διάσταση. Στη σημερινή διεθνή συγκυρία η εξάρτηση από ένα εισαγόμενο καύσιμο, η τιμή του οποίου διαρκώς αυξάνεται, δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και αυτό το καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά πλέον οι πολίτες.
Σε χώρες όπως η Γερμανία -και πριν ξεσπάσει η κρίση με την εισβολή στην Ουκρανία- έχει σταματήσει η επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου και δίνεται προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και σε περιοχές όπως η δική μας το να γίνονται επενδύσεις με αξιοποίηση δημόσιων πόρων στο φυσικό αέριο, που είναι κυρίως για θέρμανση, είναι τουλάχιστον προβληματικό. Είναι προφανές ότι η «επιδότηση» της επένδυσης μέσα από τις συνδέσεις με καταναλωτές δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις κυβερνητικές επιλογές.
Γιατί να επιδοτηθούν οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο και να μην χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση των δικτύων του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για συνδέσεις με νέα φωτοβολταϊκά στην περιοχή; Γιατί να επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και όχι οι αντλίες ψύξης - θέρμανσης; Μία πραγματικά εθνική ενεργειακή πολιτική θα προέβλεπε την επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ και της διάχυσης αυτών στους πολίτες με την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τα «παλτά» στις αθλητικές μεταγραφές πωλούνται πάντα το καλοκαίρι, αλλά ακόμα και αυτά συγκεντρώνουν κόσμο στο αεροδρόμιο όταν το προϊόν είναι καινούργιο. Το να προσπαθείς να πουλήσεις το παλιό φθαρμένο πολιτικό προϊόν για καινούργιο δείχνει ότι δεν έχεις ακόμα καταλάβει ότι έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος. Οι πολίτες δεν είναι ιθαγενείς, ξεχωρίζουν τις… χάντρες και τα… παλτά που προσπαθούν να τους πουλήσουν. Το παλιό αντιστέκεται και νομίζει ότι κάνει… παιχνίδι, αλλά τα παλτά δεν μπορούν να πουληθούν στην παραλία και μάλιστα κατακαλόκαιρο.
panagopg@gmail.com