Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 22:25

Το σύγχρονο εξαντλείται σε βιντεάκια στο TikTok

Γράφτηκε από τον

Το σύγχρονο εξαντλείται σε βιντεάκια στο TikTok

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα χρίσματα σε υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες αποτελούσαν πάντα πρόβλημα για τα κόμματα. Η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και ανοικτών διαδικασιών οδηγούσαν σε μάχες ομάδων και συστημάτων στο εσωτερικό των κομμάτων. Τις αποφάσεις για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνει μια ομάδα γύρω από τον αρχηγό, ενώ στους μικρότερους δήμους η εσωκομματική κλοτσοπατινάδα ολοκληρώνεται συνήθως σε χαμηλότερο επίπεδο. Η ευθύνη ανήκει βέβαια πάντα στον αρχηγό, ο οποίος καθορίζει τις διαδικασίες και έχει τον τελικό λόγο για τα πρόσωπα που επιλέγονται.

Τα κόμματα μπορεί να επιλέγουν αρχηγό με ανοικτές διαδικασίες, στις οποίες ψηφίζουν όλα τα μέλη τους, αλλά δεν τολμούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο για τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι αρχηγοί θέλουν να έχουν απόλυτη εξουσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης για να αναπαράγουν την εξουσία τους και να κρατούν ελεγχόμενους και εξαρτημένους τους τοπικούς άρχοντες. Οι δήμαρχοι της Ν.Δ., για παράδειγμα, δεν διαμαρτύρονται για την έλλειψη χρηματοδότησης του ενεργειακού κόστους που βουλιάζει τις ΔΕΥΑ. Φαντάζεται ο καθένας τι θα γινόταν αν ήταν άλλη κυβέρνηση ή αν η πλειοψηφία των δημάρχων ήταν της αντιπολίτευσης. Η στάση αυτή έχει επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες που θα πληρώσουν στο τέλος ακριβότερο το νερό. Η σιωπή επιβάλλεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί το χρίσμα και η στήριξη από το κόμμα.

Τα όσα συμβαίνουν σε σχέση με τη στήριξη υποψηφίου από τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι άλλη μια απόδειξη της προβληματικής διαδικασίας, η οποία ακολουθείται. Ένα ισχυρό σύστημα στη Ν.Δ., για λόγους καθαρά επιβολής, δεν επιθυμεί νέα στήριξη του εκλεγμένου περιφερειάρχη, προσπαθεί έτσι με κάθε τρόπο να επηρεάσει παρασκηνιακά πρόσωπα και παράγοντες για να επιτύχει το στόχο του. Δεν τολμά να ζητήσει ανοικτή διαδικασία και να μετρηθεί στην κοινωνία η όποια επιλογή, αλλά προσπαθεί να την επιβάλει. Η παρασκηνιακή αμφισβήτηση ακόμα και αν δεν επιτύχει το βασικό στόχο, θα έχει καταφέρει τη διάβρωση του μη εκλεκτού αποδυναμώνοντας την υποψηφιότητά του και δυσκολεύοντας την εκλογική του επικράτηση.

Είναι καιρός τα κόμματα να βάλουν τέλος στις αναχρονιστικές διαδικασίες και να επιλέξουν καθαρές εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίων. Από τις εκλογές αρχηγών υπάρχουν καταστάσεις μελών και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα με ταχύτητα και μηδενικό οικονομικό κόστος. Δεν το κάνουν γιατί βολεύονται με το παλιό. Μόνο στα λόγια παριστάνουν το καινούργιο κάνοντας τους σύγχρονους με σκηνοθετημένα βιντεάκια στο TikTok.

panagopg@gmail.com