Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 19:58

Ολο λάδι-λάδι και από τηγανίτα τίποτα! 

Γράφτηκε από τον

Ολο λάδι-λάδι και από τηγανίτα τίποτα! 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου «στην Καλαμάτα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων επιστημονικών ομάδων εργασίας, που συγκρότησε η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Μία δράση που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO). Η υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας μέσω της δράσης της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο του 2024 και αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνικής βοήθειας για το παράλιο μέτωπο του δήμου (Μικρή Μαντίνεια έως Πάμισο), τη χαρτογράφηση και παρακολούθηση διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την καταγραφή και αποτύπωση της αστικής θερμικής νησίδας και την πρόταση μέτρων διαχείρισης και ανθεκτικότητας στην πόλη της Καλαμάτας».

Δεν χωρά αμφιβολία ότι θα έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και αυτή η δράση όπως και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και προγράμματα έχουν αρχίσει όμως να θυμίζουν τη γνωστή παροιμία «όλο λάδι-λάδι και από τηγανίτα τίποτα»! Γιατί αν περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024 να μας πουν οι εμπειρογνώμονες τις προτάσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να «κουμπώνουν» με άλλες ιδέες και προτάσεις που είναι σε εξέλιξη, και αυτά να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τις Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις και όλα μαζί να υλοποιηθούν, με τους σημερινούς ρυθμούς εκτέλεσης των δημοτικών έργων κατά το 2050 μπορεί να έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας!

Μπορεί η περιοχή να περιμένει 20 με 30 χρόνια για να αξιοποιήσει το αναπτυξιακό πλεονέκτημά της που είναι το παραλιακό μέτωπο; Προφανώς και όχι. Χρειάζονται άλλες διαδικασίες και άλλοι ρυθμοί. Καλές οι συσκέψεις, οι ημερίδες και οι προτάσεις επί προτάσεων με βαρύγδουπους τίτλους, αλλά χρειαζόμαστε άμεσα αποτελέσματα. Το πλαίσιο πάνω κάτω είναι γνωστό, απαιτούνται διαδικασίες fast track για να έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Οι θεωρίες και οι αναζητήσεις είναι ωραίες και έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά τραβούν σε μάκρος και η περιοχή δεν έχει πλέον άλλο διαθέσιμο χρόνο. Χρειάζονται αποφάσεις που θα οδηγούν σε άμεσες παρεμβάσεις.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 21:14