Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 21:31

Επανεξέταση της χρησιμότητας ενοικίασης εργαζομένων

Γράφτηκε από τον

Επανεξέταση της χρησιμότητας ενοικίασης εργαζομένων

  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, τρεις συλληφθέντες, που με επίκεντρο διαγωνισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματία, προκειμένου να μείνει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Η φερόμενη εγκληματική τους δράση περιελάμβανε επιπλέον έναν εμπρησμό αυτοκινήτου, φθορές και μία ένοπλη ληστεία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 40χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε κερδίσει διαγωνισμό με αντικείμενο τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε παραλίες δήμου της ανατολικής Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας προσφορά ύψους 280.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος απειλούσε τον ανταγωνιστή του για να μην κάνει ένσταση για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και για να μην συμμετάσχει με προσφορά σε δεύτερο διαγωνισμό με ανάλογο αντικείμενο, που επρόκειτο να προκηρυχθεί.

Η συγκεκριμένη είδηση από το αστυνομικό ρεπορτάζ φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται κάποιες δουλειές στους δήμους και το Δημόσιο. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι «επιχειρηματίες» ενοικίασης εργαζομένων έχουν ξεφύγει. Οι πρόσφατες δολοφονίες στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της Greek Mafia αποκάλυψαν τη σχέση εμπλεκομένων με επιχειρήσεις ενοικίασης εργαζομένων.

Η φύλαξη, η καθαριότητα και τελευταία οι ναυαγοσώστες είναι τα πεδία, όπου αναπτύσσεται η δραστηριότητα της ενοικίασης εργαζομένων. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς προφανώς και δεν είναι ύποπτες, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα πράγματα στον συγκεκριμένο χώρο είναι εξαιρετικά άγρια.

Οι δήμοι, πριν ξεκινήσει η ιστορία με την ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε εταιρείες, δεν μπορούσαν να στήσουν ούτε έναν ναυαγοσωστικό πύργο. Η διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος για την πρόσληψη συμβασιούχων ήταν τόσο πολύπλοκη που λειτουργούσε αποτρεπτικά. Τώρα δαπανώνται πολύ μεγαλύτερα ποσά και φυτρώνουν -και σωστά- ναυαγοσωστικοί πύργοι σε όλες τις παραλίες. Το οικονομικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά η προσφορά ανεκτίμητη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη και έρμαιο σε εκβιαστές κάθε είδους. Αυτός που εκβιάζει τον ανταγωνιστή του είναι σίγουρο ότι νταραβερίζεται με πολιτικούς παράγοντες και εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο.

Η θέσπιση αυστηρών κανόνων στη φάση της δημοπρασίας και ανάδειξης αναδόχου και ο διαρκής έλεγχος στη φάση εκτέλεσης της σύμβασης είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται συνολική επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και βέβαια της χρησιμότητας ενοικίασης εργαζομένων από τους δήμους και το Δημόσιο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 20:40