Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 20:15

Οι αυτοσχεδιασμοί στοιχίζουν σε επιχειρήσεις και πολίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι αυτοσχεδιασμοί στοιχίζουν σε επιχειρήσεις και πολίτες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απόφαση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να επεκτείνει τη χρέωση στα πάρκινγκ του Νέδοντα τις νυχτερινές ώρες τις καθημερινές, τις Κυριακές και τις αργίες είναι κοντόφθαλμα εισπρακτική. Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι έτσι θα εισπράξει μεγαλύτερο μίσθωμα, γιατί ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη διαχείριση των πάρκινγκ θα έχει περισσότερα έσοδα. Πρόκειται για «μπακαλίστικη λογική» που θα φέρει ελάχιστα έσοδα στο δήμο, αλλά θα αυξήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους  τα βράδια και τις αργίες και θα πλήξει συγκεκριμένους επιχειρηματίες της πόλης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στο Ιστορικό Κέντρο, με τα καταστήματα της περιοχής να πληρώνουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Με κλειστή την πλατεία Υπαπαντής και με χρέωση στα πάρκινγκ του Νέδοντα η προσέγγιση του Ιστορικού Κέντρου το βράδυ θα είναι αδύνατη ή υπερβολικά κοστοβόρα. Οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν αντιληφθεί τι θα γίνει ή περιμένουν ανέμελοι το μοιραίο; Χαμένοι βέβαια θα είναι και οι κάτοικοι του κέντρου, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητούν πάρκινγκ στους δρόμους ή να πληρώνουν το μηνιαίο ενοίκιο.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση στην πόλη. Οι δημοτικοί παράγοντες αυτοσχεδιάζουν τόσο με τα πάρκινγκ όσο και με τη μείωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μέσω των αναπλάσεων. Μέσα στο τσακίρ κέφι της γενικότερης θολούρας ρίχνουν και μια φαεινή ιδέα για πάρκινγκ στη Νέα Είσοδο! Θα έρθει ο γέροντας από το χωριό να πάει στο γιατρό και θα κατέβει στη Νέα Είσοδο, θα πάρει το λεωφορείο για να μπει στο κέντρο! Ενώ όποιος θέλει να επισκεφθεί τα καταστήματα θα ζαλωθεί σακούλες, θα μπει στο λεωφορείο και θα πάει να πάρει το αυτοκίνητο! Όποιος πιστεύει ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν, φοβόμαστε ότι θα διαψευστεί.

Το εμπορικό κέντρο της πόλης κινδυνεύει με κατάρρευση αν δεν αντιμετωπιστεί ορθολογικά το ζήτημα της στάθμευσης. Οι πολίτες της Καλαμάτας αλλά και της Μεσσηνίας δεν πρόκειται να σπαταλήσουν χρόνο γυρίζοντας γύρω - γύρω στην πλατεία για να παρκάρουν, θα πάνε εκεί που έχει πάρκινγκ και μάλιστα δωρεάν,  δηλαδή στο πολυκατάστημα και το σούπερ μάρκετ. Οι αυτοσχεδιασμοί στην κυκλοφορία και τη στάθμευση έχουν κόστος σε επιχειρηματίες και πολίτες. Δυστυχώς το καταλαβαίνουν όταν είναι αργά.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 19:15

NEWSLETTER