Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 19:51

Υπαρκτός κίνδυνος για την περιοχή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ξεκίνησε χθες η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Τα παραρτήματα που θα λειτουργούν στη χώρα θα είναι μη κερδοσκοπικά, ενώ το μητρικό μπορεί να είναι κερδοσκοπικό! Στην Ελλάδα θα λειτουργούν παραρτήματα, αλλά δεν μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν αυτοτελή μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι νομικοί ακροβατισμοί γίνονται προκειμένου να ξεπεραστεί η απαγόρευση που θέτει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μένει να δούμε αν οι ακροβατισμοί θα γίνουν αποδεκτοί από το ΣτΕ, που θα κρίνει και τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.   

Στη χώρα υπάρχει ταυτόχρονα μία νομική πραγματικότητα με τα κολλέγια, που ως παραρτήματα χορηγούν επαγγελματικούς τίτλους σπουδών. Πτυχία δηλαδή που είναι αναγνωρισμένα επαγγελματικά, όχι όμως ακαδημαϊκά, αλλά οδηγούν σε άδειες άσκησης επαγγέλματος (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) μιας και ισχύει η ισοτίμηση με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο. Πρόκειται για μια πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να προσπερνάται. Την ώρα δηλαδή που υποτίθεται ότι δεν λειτουργούν ιδιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα, αυτά υπάρχουν και χορηγούν τίτλους! Υπάρχει τέλος η κραυγαλέα αντίφαση να λειτουργούν στη χώρα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο και να μην επιτρέπεται η λειτουργία πανεπιστημίου.

Οι αντιφάσεις πολλές και η ανάγκη ρύθμισης με βάση αυτά που συμβαίνουν στην Ε.Ε. και τον δυτικό κόσμο συνολικότερα κάτι περισσότερο από αναγκαία. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και να νομίζει ότι με απαγορεύσεις του περασμένου αιώνα θα συνεχίσει να πορεύεται. Οι πολίτες το έχουν καταλάβει, γι’  αυτό και οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν προκαλούν τις αντιδράσεις που προκαλούσαν στο παρελθόν. Δεν χωρά αμφιβολία ότι χρειάζονται ρυθμίσεις και αλλαγές, το ζήτημα όμως είναι πώς θα γίνουν αυτές και -το σημαντικότερο- τι θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα. Η χώρα έχει πληρώσει πολλές φορές ακριβά τις ευκαιριακές νομοθετήσεις και τους ακροβατισμούς με τη συνταγματική νομιμότητα. Το άναρχο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πλήξει τη νέα γενιά, ενώ θα στοιχίσει ακριβά στην περιφέρεια. Η ανεξέλεγκτη δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων στην Αθήνα θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και όποιος τον παραβλέπει, προσφέρει κακές υπηρεσίες στην περιοχή και την προοπτική της.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 19:47