Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 19:44

«Ικανοί» δήμαρχοι για ζητιανιά στα υπουργεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
«Ικανοί» δήμαρχοι για   ζητιανιά στα υπουργεία

Από την εποχή των παχιών αγελάδων έως σήμερα, στα καφενεία της περιφέρειας -μεταξύ ούζου και... εσπρέσο- ντόπιοι και ετεροδημότες συζητούν ατελείωτες ώρες για το ποιος υποψήφιος δήμαρχος είναι πιο ικανός και πιο έντιμος. 

Η «ικανότητα» και η «εντιμότητα» είναι τα μοναδικά κριτήρια επιλογής των ψηφοφόρων, αφού έτσι κι αλλιώς η μόνη διαφορά στις προγραμματικές θέσεις των υποψήφιων που διεκδικούν με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο είναι οι... φωτογραφίες στα προεκλογικά τους φυλλάδια. 

Συγκεκριμένα, όλοι οι υποψήφιοι υπόσχονται αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, χαλίκι στους αγροτικούς δρόμους, εντάξεις στο σχέδιο πόλης, υψηλούς συντελεστές δόμησης, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αξιοποίηση προγραμμάτων, προσλήψεις, και όλα αυτά με πόρους της κεντρικής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά υπόσχονται οργασμό έργων με ξένα κόλλυβα - και καλούν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν όποιον θεωρούν ικανότερο να πάρει απ' τα κάνιστρα τα περισσότερα σπερνά και να τα διανείμει, όπως ο νόμος ορίζει, στους τεθλιμμένους συγγενείς και φίλους της... υγιούς οικονομικής ανάπτυξης. 

Σύμφωνα λοιπόν με το μεγάλο λεξικό του πελατειακού κράτους: Ικανός δήμαρχος είναι όποιος ζητιανεύει καλύτερα έξω από τις πόρτες των υπουργείων και της Περιφέρειας επιπλέον χρήματα από όσα προβλέπουν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) και η Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Σύμφωνα πάντα με το ίδιο λεξικό: Εντιμος είναι ο δήμαρχος που τηρεί αυστηρά όσα προβλέπουν οι νόμοι για τους πρόχειρους διαγωνισμούς και τις απευθείας αναθέσεις, ώστε να κινείται πάντα στο όριο της... κατάτμησης και να μη δίνει αφορμές για δικαστική έρευνα. 

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και υπάρχουν δήμαρχοι που όχι μόνο δεν μπορούν να ζητιανέψουν επιπλέον χρήματα από τους υπουργούς, αλλά είναι τόσο ανίκανοι που ούτε απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς δεν μπορούν να κάνουν, για να μοιράσουν το χρήμα που έτσι κι αλλιώς τους έχει δώσει η κεντρική διοίκηση. Γι' αυτό η συζήτηση περί ικανών και έντιμων στα καφενεία παραμένει... σταθερή αξία. Ετσι κι αλλιώς οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποιος είναι ικανός να πάρει το κομματικό χρίσμα είναι συνήθως ανίκανος να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τον επέλεγε το κομματικό ιερατείο που έχει αναλάβει να “εξαφανίζει” τους ικανούς για να επανεκλέγονται οι ανίκανοι. 

Με άλλα λόγια: Κανένας βουλευτής δεν θα επιτρέψει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος κάποιος που θα είναι τόσο ικανός ώστε να μπορέσει στο μέλλον να είναι υποψήφιος... βουλευτής. Αντιθέτως, οι βουλευτές θα επιλέξουν υποψήφιους δημάρχους τόσο «ικανούς», ώστε να χρειάζονται βουλευτική συνοδεία για να βγουν για ζητιανιά στα υπουργεία. Οταν ο βουλευτής σε βαθιά γεράματα αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, κάποιος δήμαρχος - συνοδός βουλευτή θα πάρει τη θέση του και με τη σειρά του θα επιλέξει ακόμα πιο ανίκανους υποψήφιους δημάρχους, προκειμένου να μπορεί κι αυτός μέχρι τα βαθιά του γεράματα να δίνει κομματικά χρίσματα σε... αυτοδιοικητικά στελέχη. 

Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται συνεχώς το στελεχιακό δυναμικό - και κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα να μην υπάρχουν δήμαρχοι και βουλευτές ικανοί να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα. Την εντιμότητά τους δεν θα τη σχολιάσω περαιτέρω, γιατί συνήθως οι εισαγγελείς που δεν βλέπουν τις... κατατμήσεις ψάχνουν ψύλλους στ' άχυρα της δημοσιογραφίας για να καταλάβουν για ποιο λόγο τα ΜΜΕ υμνούν τους άρχοντες της παρακμής. 

Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν άρχοντες με κριτήρια την «ικανότητα» και την «εντιμότητά» τους, και όχι τις προγραμματικές τους θέσεις για το ύψος των δημοτικών φόρων ή το αν χρειαζόμαστε έναν δήμο-πατερούλη που κάνει τα πάντα και... συμφέρει, καθώς ξοδεύει τους φόρους των υποζυγίων για να θρέφει τα λαμόγια και τους κρατικοδίαιτους κηφήνες. 

Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα έχουμε πάψει εδώ και πολλά χρόνια να μιλάμε με όρους πολιτικής, και οι περισσότεροι Ελληνες ψάχνουν... ικανούς και έντιμους πολιτικούς για να ανοίξουν τις... χρηματομηχανές που έχει κλείσει η τρόικα. Γενικώς οι περισσότεροι Ελληνες φαντάζονται ότι υπάρχει μια μηχανή που κόβει χαρτονομίσματα και ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν για την ποσότητα του χρήματος που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ανοίγοντας και κλείνοντας τη μηχανή. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ικανοί και έντιμοι πολιτικοί είναι όσοι υπόσχονται να ανοίξουν στο φουλ τη χρηματομηχανή. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, ικανοί και έντιμοι δήμαρχοι είναι όσοι φέρνουν στο δήμο περισσότερα χρήματα από αυτή τη χρηματομηχανή.

 

Ονειρο ζουν, μην τους ξυπνάτε. Δεν θέλουν να πιστέψουν ότι οι ανίκανοι σπαταλούν τα χρήματα των φορολογούμενων υποζυγίων πληρώνοντας τα σκουπίδια σαν... χρυσάφι. Τόσο ικανοί.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 21:29

NEWSLETTER