Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 23:17

Καθαρή απόφαση για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Καθαρή απόφαση για την Πελοπόννησο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συνάντηση του Σαββάτου στη Μεγαλόπολη για τον οδικό άξονα Γύθειο - Αρχαία Ολυμπία επαναφέρει στην τοπική επικαιρότητα ένα σημαντικό θέμα: Η διασύνδεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αυτήν της Δυτικής Ελλάδας είναι κομβικής σημασίας ζήτημα. Ένας δρόμος που θα συνδέει την Ολυμπία Οδό με τον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» οδηγεί σε ενοποίηση της γεωγραφικής Πελοποννήσου και θέτει μια σειρά από ζητήματα που φτάνουν σε αυτό της μίας ενιαίας Περιφέρειας. Η διασύνδεση των αυτοκινητοδρόμων δεν είναι δηλαδή ένα απλό οδικό έργο, αλλά ένας άξονας αναπτυξιακής και κοινωνικής διασύνδεσης που ενοποιεί όλη την Πελοπόννησο.
Η ενοποίηση της γεωγραφικής Πελοποννήσου σήμερα είναι πιο ώριμη από ποτέ. Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για ενοποίηση των Περιφερειών της χώρας, γιατί τα μεγέθη τους δεν αποτελούν πλέον λειτουργικά σχήματα στα πλαίσιο της Ε.Ε. Στο παρά πέντε δεν έγινε σε αυτές τις ευρωεκλογές ο χωρισμός της χώρας σε 5-6 εκλογικές Περιφέρειες. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» η πρόταση για συνένωση Περιφερειών. Το πρόβλημα της Αιτωλοακαρνανίας πλέον δεν υφίσταται, γιατί το Αγρίνιο απέχει από τα Ιωάννινα σχεδόν όσο και από την Πάτρα. Έτσι η ενοποίηση της Πελοποννήσου μοιάζει με απολύτως λογική επιλογή και είναι θέμα χρόνου, εντός της τρέχουσας δεκαετίας.
Η οδική διασύνδεση της Περιφέρειας στο βόρειο τμήμα της έχει επιτευχθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Πάτρα και μένει το νότιο και κεντρικό τμήμα. Εδώ υπάρχουν τρεις δυνατότητες: η νότια με το Τσακώνα - Καλό Νερό, η Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία και η πιο βόρεια μέσω Λαγκαδίων. Η κάθε πρόταση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το τμήμα Τσακώνα - Καλό Νερό είναι προχωρημένο μελετητικά με εγκρίσεις ΜΠΕ και ενταγμένο έστω τυπικά στη ΣΔΙΤ της «Ολυμπίας Οδού», υπάρχει όμως το ζήτημα του Καϊάφα. Η διασύνδεση μέσω Λαγκαδίων έχει ισχυρή στήριξη από το πολιτικό προσωπικό της Αρκαδίας, αλλά δεν έχει κάποια ετοιμότητα και δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στη Νότια Πελοπόννησο. Η λύση μέσω Μεγαλόπολης δεν έχει μελέτες, είναι όμως κεντροβαρής και μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδότηση του προγράμματος της μεταλιγνιτικής περιόδου.
Είναι προφανές ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία δεν μπορούν να γίνουν όλα. Θα πρέπει να επιλεγεί μία από όλες τις λύσεις και να προωθηθεί. Και αυτό είναι δουλειά του πολιτικού προσωπικού της Πελοποννήσου. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία. Το πολιτικό κόστος είναι το μόνο που ενδιαφέρει το πολιτικό προσωπικό, που λειτουργεί με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Με συσκέψεις και συναντήσεις θα «τρέχουν» υποτίθεται όλες οι λύσεις και καμία δεν θα υλοποιείται.

panagopg@gmail.com