Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 22:40

Το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο έχει τελειώσει  

Γράφτηκε από τον

Το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο έχει τελειώσει  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Κίνημα Διάσωσης και Επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου με επιστολή του επιτίθεται στον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό σε σχέση με την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Η κεντρική διαφωνία έχει να κάνει με το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πρόσφατη συνάντηση, ο περιφερειάρχης υποστήριξε πως «όλες οι μελέτες που έχουν υλοποιηθεί για τη βιωσιμότητα του εναπομείναντος μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, συμπέραναν ότι οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης -ακόμα και η τουριστική- προκύπτει ζημιογόνος».

Το τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση δεν το γνωρίζουμε, ούτε σε ποιες ακριβώς εκτιμήσεις μελετών αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πτωχός, το βέβαιο όμως είναι ότι βασικά έχει δίκιο. Ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και αυτό ήταν ξεκάθαρα γνωστό απ’ όταν λειτουργούσε. Ο σιδηρόδρομος δεν έκλεισε γιατί υπήρξε κάποια συνωμοσία, αλλά γιατί δεν έβγαινε οικονομικά. Τα τρένα επί σειρά ετών πήγαιναν και έρχονταν χωρίς επιβάτες, ενώ οι καθυστερήσεις, οι ζημιές και τα ατυχήματα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Το γιατί δεν έβγαινε οικονομικά ο σιδηρόδρομος και γιατί είχε προβλήματα λειτουργίας είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί, αλλά θα χαθούμε στους αφορισμούς και θα φτάσουμε στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη και της επιλογής του μετρικού δικτύου!

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει επιβατικό και εμπορικό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να καταστήσει τον σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου οικονομικά βιώσιμο. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή, που συνηγορεί στην άποψη πως η επαναδρομολόγηση τρένου θα φέρει έσοδα και θα στηρίξει τη γραμμή; Νομίζουμε πως τίποτα. Αντίθετα τα δημογραφικά και τα οικονομικά στοιχεία έχουν επιδεινωθεί. Η περιοχή δεν έχει πληθυσμό για να στηρίξει τη λειτουργία τρένου, ούτε καν για προαστιακή λειτουργία. Μένει η δρομολόγηση τρένου για τουριστικούς λόγους -αυτό ενδεχομένως να έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά το οικονομικό κόστος για τη συντήρηση των υποδομών και τη λειτουργία είναι μάλλον απαγορευτικό.

Ο σιδηρόδρομος αναμφίβολα αποτελεί το οικονομικότερο και το φιλικότερο μέσο μεταφοράς. Η Πελοπόννησος για την ανάπτυξή της χρειάζεται το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς αλλά μέσα από διαφορετική προσέγγιση. Απαιτείται μια μεγάλη επένδυση με νέο δίκτυο, ηλεκτροκίνηση και υψηλές ταχύτητες, που θα τη διασυνδέει απευθείας με την Αθήνα. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό στις παρούσες συνθήκες; Η απάντηση γνωστή, γιατί υπάρχουν άλλες κεντρικές προτεραιότητες. Το ζήτημα είναι να αλλάξουν αυτές οι προτεραιότητες και να τεθεί ως κεντρικό ζήτημα η δημιουργία σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου.  

panagopg@gmail.com