Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 12:51

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Παναγιώτη Νίκα

Γράφτηκε από τον

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Παναγιώτη Νίκα

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα μετά από 7 χρόνια θητείας είναι ότι έχει πείσει σχεδόν τους πάντες ότι θα επανεκλεγεί με μεγάλη άνεση από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ετσι λοιπόν όλοι αναπαράγουν άκριτα αυτή την πρόβλεψη της επανεκλογής του και κανένας δεν παρατηρεί ότι ο νυν δήμαρχος, για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει να "κλέψει" ψήφους από το Κέντρο και την Αριστερά, καθώς έχει ως αντιπάλους 3 υποψηφίους από την πάλαι ποτέ ενιαία δεξιά πολυκατοικία. 

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας έχει να αντιμετωπίσει τον εθνικιστή Γιώργο Δημητρούλια και τους δεξιούς προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλο. Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών είναι προφανές ότι ο εθνικιστής υποψήφιος θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό που, αν όχι διψήφιο, θα είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο ώστε να στερήσει από τη δεξιά δεξαμενή τουλάχιστον 2.500 ψήφους. Για όσους θεωρούν αυτό τον αριθμό υπερβολικά μεγάλο, υπενθυμίζω ότι η εθνικιστική Χρυσή Αυγή πήρε τον Ιούνιο του 2012 στο Δήμο Καλαμάτας 3.449 ψήφους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι 1.000 από αυτές θα γυρίσουν στο δεξιό μαντρί και θα ξαναψηφίσουν Νίκα, όπως είχαν προφανώς ψηφίσει στις εκλογές του 2010. Στη... χειρότερη των περιπτώσεων και οι 3.500 θα "μαυρίσουν" όπως λένε τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, για να εκδικηθούν τον εκλεκτό του Σαμαρά που βάζει φυλακή τους εθνικιστές χρυσαυγίτες βουλευτές. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νίκας θα λάβει τουλάχιστον 2.500 λιγότερες ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ακόμα κι αν αφαιρεθούν μόνο αυτές οι ψήφοι από τις 18.857 που έλαβε ο νυν δήμαρχος το 2010, γίνεται κατανοητό ότι ο συνδυασμός του είναι αδύνατον να συγκεντρώσει το 50% που απαιτείται για νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ομως ο κ. Νίκας δεν θα χάσει μόνο εθνικιστικές ψήφους: Θα χάσει κι άλλες δεξιές ψήφους, αφού τόσο ο κ. Αντωνόπουλος όσο και ο κ. Μάκαρης θα έχουν στα ψηφοδέλτιά τους δεξιούς υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Είναι σίγουρο ότι και οι δύο μαζί θα αποσπάσουν περισσότερες δεξιές ψήφους από τις 1.972 που πήρε ο Νίκος Φωτέας το 2010. 

Ετσι ο κ. Νίκας, στην καλύτερη περίπτωση για αυτόν, θα συγκεντρώσει περίπου 14.000-15.000 δεξιές ψήφους, όσες δηλαδή πήρε και η Νέα Δημοκρατία στο Δήμο Καλαμάτας το 2012 αγγίζοντας το 39%. Αυτό το ποσοστό όμως δεν δίνει νίκη από την πρώτη Κυριακή και γι' αυτό ο κ. Νίκας προσπαθεί να πάρει κεντροαριστερές ψήφους, βάζοντας στο ψηφοδέλτιο υποψηφίους από το... ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη στιγμή κανένας δεν γνωρίζει αν οι υποψήφιοι αυτοί θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν τις δεξιές απώλειες του συνδυασμού, ώστε ο νυν δήμαρχος να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Οι αριθμοί πάντως δείχνουν ότι η εκλογική μάχη δεν θα είναι και τόσο εύκολη όσο θέλει να την παρουσιάζει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Νίκα. 

 

 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Νίκας ήδη έχει πετύχει μια σημαντική νίκη, αφού έχει κλέψει την "παράσταση νίκης" από τους αντιπάλους του, πείθοντας την κοινή γνώμη ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με μεγάλη άνεση. Από εκεί και πέρα, η κάλπη θα δείξει αν αρκεί μια επικοινωνιακή νίκη για να επανεκλεγεί ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας από την πρώτη Κυριακή ή αν οι δεξιές απώλειες θα τον στείλουν στα μαρμαρένια αλώνια του δεύτερου γύρου. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός