Σάββατο, 19 Απριλίου 2014 10:40

Ρυθμίσεις οφειλών και όποιος αντέξει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ρυθμίσεις οφειλών και όποιος αντέξει

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης ανακοίνωσε χθες μια ακόμα ρύθμιση οφειλών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τα χρέη προς το δήμο αγγίζουν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι ποσοστό από τα συνολικά χρέη φιλοδοξεί να εισπράξει ο συμπαθής αντιδήμαρχος. 

Πολύ φοβάμαι όμως ότι τελικώς δεν θα εισπράξει τίποτα περισσότερο από μια χαμηλόποση δόση που θα διασφαλίσει στους μπαταχτσήδες την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα ώστε να μπορούν να πάρουν νέα θαλασσοδάνεια ή να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Προς Θεού, δεν λέω ότι είναι μπαταχτσής όποιος χρωστάει στο Δήμο Καλαμάτας. Αντιθέτως πιστεύω ότι αρκετοί συνεπείς επιχειρηματίες εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης βρίσκονται σε δύσκολη θέση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για αυτούς θα έπρεπε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μη βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους. Δυστυχώς όμως οι ρυθμίσεις δεν γίνονται για τους συνεπείς επιχειρηματίες. Γίνονται με άλλοθι τους συνεπείς επιχειρηματίες για να εξυπηρετηθούν οι μπαταχτσήδες. 

Ετσι και αλλιώς τα χρέη προς το Δήμο Καλαμάτας δεν δημιουργήθηκαν μετά την οικονομική κρίση. Ενα μεγάλο τμήμα τους δημιουργήθηκε την εποχή που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και κατά τη διάρκεια της οποίας οι συνήθεις μπαταχτσήδες φέσωναν το Δημόσιο όπως το φεσώνουν και τώρα. Για την ακρίβεια έκλεβαν και κλέβουν τους καταναλωτές εισπράττοντας φόρους και τέλη που δεν αποδίδουν στο Δημόσιο. Με τα κλεμμένα γίνονται ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που χρηματοδοτούν κόμματα, δημοτικούς συνδυασμούς, υποψήφιους δημάρχους και πολιτευτές. Στη συνέχεια ως αντάλλαγμα ζητούν… ρυθμίσεις οφειλών για να συνεχίσουν την κλοπή. Βεβαίως δεν χρησιμοποιούν όλοι τα κλεμμένα για να χρηματοδοτήσουν τους πολιτικούς. Αλλοι αγοράζουν ακίνητα και άλλοι τα "επενδύουν" σε καταναλωτικά αγαθά πίνοντας παράλληλα πανάκριβα ποτά στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν φόρους και τέλη. 

Ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες; Γνωρίζω μερικούς από τη λίστα που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν πολλά χρόνια ο τότε αντιδήμαρχος Γρηγόρης Μασούρας αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να γράψω τα ονόματά τους γιατί θα πάω φυλακή, ενώ αυτοί θα συνεχίσουν το γλέντι και τις κλοπές. Δυστυχώς όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, ο νόμος προστατεύει τους μπαταχτσήδες και τους κλέφτες. Φυσικά δεν τους προστατεύει μόνο ο νόμος. Τους προστατεύουν όλα τα κόμματα και όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί. Διαφορετικά θα έδιναν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κλεφτών και των λαμόγιων που έχουν φεσώσει τους δήμους και γενικότερα το Δημόσιο. Αντί όμως να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του διπλανού κλέφτη ψάχνουν τους… μεγάλους κλέφτες στη "λίστα Λαγκάρντ". Δεν λέω ότι δεν υπάρχει φοροκλοπή από μεγαλαιοκεφαλαιούχους. Λέω ότι η φοροδιαφυγή  των μεγάλων και των ισχυρών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για συνέχιση της κλεπτοκρατίας σε μικρομεσαία κλίμακα. Λέω επίσης ότι στα συρτάρια των δημάρχων υπάρχουν δεκάδες μικρές "λίστες Λαγκάρντ" και ότι κανένας εισαγγελέας δεν τις αξιοποιεί προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι που χρεοκόπησαν το ελληνικό Δημόσιο. 

 

 

Αν ποτέ αξιοποιηθούν, που πολύ αμφιβάλλω, θα διαπιστώσουμε όλοι μας ότι σε αυτές τις λίστες έχουν περίοπτη θέση πρόσωπα υπεράνω υποψίας που φωτογραφίζονται δίπλα σε υποψηφίους, σε τοπικούς άρχοντες, σε βουλευτές και γιατί όχι και δίπλα στον πρωθυπουργό. Ολοι αυτοί οι "πρωτοκλασάτοι" ακόμα και σήμερα παραμένουν ισότιμοι συνομιλητές τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δικαστικής που θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις εναντίον τους για τη μεγάλη των φόρων κλοπή. Για αυτόν και για χίλιους άλλους λόγους εξακολουθώ να θεωρώ ήρωες τους συνεπείς επιχειρηματίες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε αυτό το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού και… τρελούς όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις συνεχίζονται και… όποιος αντέξει. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER