Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 11:43

Μαύρα μεσάνυχτα στα πρωτοδικεία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν ακόμα καταθέσει ψηφοδέλτιο στο πρωτοδικείο, επειδή ο νομοθέτης έχει ξεχαστεί στον 19ο αιώνα και δίνει δικαίωμα στους επικεφαλής των συνδυασμών να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία μέχρι τα μεσάνυχτα.

 Για ποιο λόγο ξενυχτούν οι υπάλληλοι των πρωτοδικείων όλης της χώρας; Ξενυχτούν επειδή η εκλογική νομοθεσία έχει μείνει στην εποχή που οι υποψήφιοι των μακρινών κοινοτήτων έπρεπε να διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα με άλογα και γαϊδούρια προκειμένου να καταθέσουν στο δικαστήριο το ψηφοδέλτιο. Από τότε μέχρι σήμερα η τεχνολογία έχει αλλάξει αλλά ο νομοθέτης προφανώς δεν έχει αντιληφθεί πως υπάρχει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, γι' αυτό κρατάει ανοιχτά τα πρωτοδικεία μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα. 

Οπως αποδεικνύεται όμως, δεν έχει μόνο ο νομοθέτης μαύρα μεσάνυχτα αναφορικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την πρόοδο της κοινωνίας. Στην εποχή του αραμπά φαίνεται ότι έχουν ξεμείνει και δεκάδες υποψήφιοι, οι οποίοι σπεύδουν μες στα μαύρα μεσάνυχτα στα πρωτοδικεία όλης της χώρας για να καταθέσουν το ψηφοδέλτιο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν αυτή την τακτική αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης “στρατηγικής” που έχει χαράξει το επιτελείο του συνδυασμού τους, για να προστατευτεί από τους αντίπαλους... κατασκόπους. 

Κάπου εκεί νομίζω ότι βρίσκονται τα σύνορα της λογικής - και όποιος τα διαβεί θα μπορεί μετά να κάνει... αναπλάσεις, γιατί οι αντίπαλοί του τυγχάνει να είναι τόσο ανίκανοι που δεν μπορούν ούτε ψηφοδέλτιο για ξενύχτηδες να συγκροτήσουν.

Σε κάθε περίπτωση οφείλω να συγχαρώ δημοσίως το ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο ελληνικό κόμμα που διαθέτει αξιοπρεπή μηχανισμό και επαγγελματικά στελέχη που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και δεν τρέχουν την τελευταία στιγμή να καταθέσουν ψηφοδέλτιο. Οι αναγνώστες της “Ε” γνωρίζουν πολύ καλά ότι διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τις απόψεις του ΚΚΕ, επειδή μεταξύ άλλων τις θεωρώ αναχρονιστικές. Κάθε φορά λοιπόν που διαπιστώνω ότι το αναχρονιστικό ΚΚΕ εξακολουθεί να είναι το πιο σύγχρονο ελληνικό κόμμα, όχι μόνο απαισιοδοξώ για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αναρωτιέμαι πώς κατορθώσαμε να φτάσουμε έστω κι εδώ, μ' αυτούς τους πολιτικούς του... μεσονυκτίου. 

Κυρίως όμως, αναρωτιέμαι αν θα υπάρξουν στο μέλλον υποψήφιοι που θα κινούνται στο φως της ημέρας και δεν θα χρειάζεται να τρέχουν μεσάνυχτα σε καφενεία για να πληρώσουν με μαύρο χρήμα τις εκλογικές δαπάνες, οι οποίες υπερβαίνουν το όριο που έχει θέσει ο νομοθέτης. Γιατί προς το παρόν ο νομοθέτης θεωρεί ότι οι υποψήφιοι όχι μόνο μπορούν να βάψουν αυγά με... φυσικό αέριο, αλλά κι ότι μπορούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία δαπανώντας ποσά μικρότερα από το νόμιμο χρηματικό όριο. Στην πραγματική οικονομία βέβαια, το χρηματικό αυτό όριο δεν αρκεί ούτε για το ενοίκιο ενός ικανοποιητικού εκλογικού κέντρου. Ο νομοθέτης θεωρεί βεβαίως δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα σεβαστούν το νόμο - όπως προφανώς τον σεβάστηκαν και όσοι εκλέχτηκαν στο παρελθόν δημοτικοί, νομαρχιακοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες και βουλευτές. Εννοείται πως ορισμένοι απ' αυτούς χρειάστηκε να γνωρίσουν μια οδυνηρή ήττα, προκειμένου να μάθουν ότι συνήθως εκλέγονται αυτοί που υπερβαίνουν περισσότερο από τους αντιπάλους τους το όριο των εκλογικών δαπανών, αλλά το κρατούν μυστικό γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρέχουν... μεσάνυχτα στα δικαστήρια για να αποδείξουν πως υπάρχει μαύρη οικονομία στην Ελλάδα και αλάτι στο θαλασσινό νερό. 

Στα δικαστήρια θα τρέχει επίσης όποιος θελήσει να χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή κόμμα, γιατί ως γνωστόν οι χορηγίες απαγορεύονται. Μόνο το ΚΚΕ επιτρέπεται να πουλάει κουπόνια, ενώ οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κομμάτων θα βολευτούν απλώς με την κρατική χρηματοδότηση - καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει φυσικά ούτε μαύρη οικονομία ούτε μαύρο πολιτικό χρήμα. 

Κάποιοι, από την άλλη, υποστηρίζουν πως οι κανόνες του παιχνιδιού καθορίζουν και το προφίλ του νικητή. Κι ότι κανένας λογικός υποψήφιος δεν έχει τύχη σε μια εκλογική αναμέτρηση που διέπεται από παλαβούς νόμους. 

Και λοιπόν; Σε λίγο θα μας πουν ότι η κατάθεση των ψηφοδελτίων μπορεί να ολοκληρωθεί το μεσημέρι και δεν χρειάζεται να μένουν ανοιχτά τα πρωτοδικεία ως τα μεσάνυχτα! 

 

Αυτοί είναι παλαβοί, κι όχι η πολιτική του μεσονυκτίου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 11:56