Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 17:17

Μιλιά για το καμποτάζ από την συντηρητική Αριστερά

Γράφτηκε από τον

Μιλιά για το καμποτάζ από την συντηρητική Αριστερά

Σύμφωνα με το αρχείο της “Ε” το πρώτο εννεάμηνο του 2014 έχουν έρθει με κρουαζιερόπλοιο στην Καλαμάτα τουλάχιστον 6.500 αλλοδαποί τουρίστες. Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν 7 κρουαζιερόπλοια με 9.000 επιβάτες, ενώ το 2015 θα πιάσουν το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τουλάχιστον 50 κρουαζιερόπλοια. Ετσι αθόρυβα, απλά και χωρίς επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές τη διετία 2014 -2015 θα έρθουν με κρουαζιερόπλοιο στην Καλαμάτα περίπου 70.000 επισκέπτες. 

Καταρχάς και πριν συνεχίσουμε τη διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κανένας από τους 70.0000 αλλοδαπούς τουρίστες δεν θα πατούσε το πόδι του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αν συνεχιζόταν το καμποτάζ για τη διατήρηση του οποίου αγωνίστηκαν σκληρά οι οπισθοδρομικές δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για να θυμούνται λοιπόν οι... παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αντιγράφω από την "Αυγή" της 23ης Ιουλίου 2010: “Τον υπαρκτό κίνδυνο να οδηγηθεί στην ανεργία μεγάλος αριθμός Ελλήνων ναυτεργατών σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την άρση του «καμποτάζ» στον χώρο της κρουαζιέρας υπογραμμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Κ.Ο. αναφέρει πως "εφόσον ψηφιστεί -το νομοσχέδιο-, πρόκειται να οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων ναυτικών για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των εφοπλιστικών και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο του Τουρισμού και της κρουαζιέρας, χωρίς κανένα τεκμηριωμένο όφελος για την εθνική οικονομία"”. Ευτυχώς όμως οι φωνές της συντήρησης δεν εισακούστηκαν και έτσι φέτος θα έρθουν για κρουαζιέρα στην Ελλάδα τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες, που αν ίσχυε ακόμα το καμποτάζ θα πήγαιναν σε άλλα λιμάνια. Για την... Ιστορία και μόνο αναφέρουμε ότι το 2013 η συμβολή της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία ήταν 574 εκατ. ευρώ (έβδομη υψηλότερη στην Ευρώπη) ότι το ίδιο έτος η κρουαζιέρα δημιούργησε στην Ελλάδα 11.000 θέσεις εργασίας και τέλος ότι ο Πειραιάς έγινε το πέμπτο πιο δημοφιλές λιμάνι εκκίνησης (τέταρτο στη Μεσόγειο) με διακίνηση 1,3 εκατ. επιβατών. 

Από εκεί και πέρα εννοείται ότι δεν θα φάμε με χρυσά κουτάλια επειδή θα δέσουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της Ελλάδας. Δίνεται όμως η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βάλουν επιπλέον χρήματα στο ταμείο τους - αν και εφόσον τα χρειάζονται. Αν λοιπόν οι 70.000 τουρίστες που ήρθαν και θα έρθουν με κρουαζιερόπλοιο στην Καλαμάτα, δαπανήσουν από 10 ευρώ ο καθένας, το εισόδημα της πόλης θα αυξηθεί κατά 700.000 ευρώ. Αν δαπανήσουν 100 ευρώ, το εισόδημα που θα δημιουργήσουν θα φτάσει 7.000.000 ευρώ. Αλλά βεβαίως κανένας δεν πρόκειται να πείσει τους εμπόρους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους αν οι ίδιοι δεν θέλουν ή δεν έχουν ανάγκη. Εγώ απλώς αναφέρω ότι οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Costa Classica" που θα έρθουν μεθαύριο στην Καλαμάτα από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 7 το βράδυ, θα βρουν κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας επειδή ο τοπικός σύλλογος εξακολουθεί να ακολουθεί το ανελαστικό ωράριο που ίσχυε την εποχή των δανεικών και των δασμών. Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ ότι είναι δικαίωμα των εμπόρων να ανοίγουν τα καταστήματά τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και ότι ο καθένας μπορεί να αγωνίζεται ελευθέρα ενάντια στην άρση του καμποτάζ και εναντίον των ελαστικών ωραρίων. Ετσι και αλλιώς αυτοί που πρωτοστατούσαν στον αγώνα κατά της άρσης του καμποτάζ, αν και δεν δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις, είναι στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά της αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα στα λιμάνια της Τουρκίας είναι ανοιχτά και κανένας στην οικουμένη δεν θα κλάψει αν το 2016 έρθουν λιγότερα κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα επειδή οι τουρίστες προτιμούν προορισμούς με ανοιχτά μαγαζιά. Πιστεύω όμως ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει στο προσκήνιο μια νέα γενιά επιχειρηματιών και εργαζόμενων η οποία για να επιβιώσει χωρίς δανεικά, θα αναγκαστεί να συγκρουστεί με το καθεστώς της συντήρησης που χθες αγωνιζόταν κατά της άρσης του καμποτάζ και σήμερα αγωνίζεται για να διατηρηθεί το ελαστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Μέχρι τότε η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συνεχίσει να σπαταλά τόσο τις συσσωρευμένες οικονομίες του παρελθόντος, όσο και τις μελλοντικές αναπτυξιακές δυνατότητες. 

Αλήθεια, όταν έρθει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα επαναφέρει το καμποτάζ ή θα κάνει διπλό φλικ – φλακ στον αέρα σαν τον Γιώργο Παπανδρέου, που ενώ ως αντιπολίτευση διαδήλωνε κατά της σύμβασης με την Cosco, ως κυβέρνηση την άφησε ανέγγιχτη;

Υ.Γ. (μόνο για την ψηφιακή έκδοση) Οι τουρίστες της φωτογραφίας είναι επιβάτες του "κρουαζιερόπλοιου "Costa Classica" που κάνουν βόλτα στα κλειστά μαγαζιά του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 17:37