Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 14:39

«Ο σοφός δείχνει το φεγγάρι κι ο χαζός κοιτάει το δάχτυλο»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
«Ο σοφός δείχνει το φεγγάρι κι ο χαζός κοιτάει το δάχτυλο»

Η αντίδραση διάφορων πολιτικών παραγόντων, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, το τελευταίο διάστημα θυμίζει τη γνωστή ρήση «ο σοφός δείχνει το φεγγάρι κι ο χαζός κοιτάει το δάχτυλο». Αναδεικνύεις την προφανή σπατάλη, με την κατασκευή ενός ακόμα αεροδρομίου σε απόσταση μισής ώρας από ένα που ήδη λειτουργεί, και ο άλλος βλέπει τοπικιστικές σκοπιμότητες και αντιπολιτευτικό μένος σε αυτόν που υποστηρίζει το αυτονόητο. Αν επισημάνεις πως και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια έλεγε για το αεροδρόμιο της Τρίπολης και ζητήσεις, έστω κατόπιν εορτής, την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί απαντήσεως θα εισπράξεις θεωρίες για φουχτελισμούς και άλλα γλαφυρά, για τη σκοπιμότητα του συμψηφισμού που δήθεν υπηρετεί η εύλογη παρατήρηση.

 

 

Το δάχτυλο που δείχνει είναι το πρόβλημα και όχι η αδυναμία να δοθεί μια πειστική απάντηση επί της ουσίας του θέματος! Είτε πρόκειται για μια Μαυρογιαλούρικη επιλογή του παρελθόντος είτε για την ανάδειξη της πολιτικής υποκρισίας, του άλλα να λες εδώ, αλλά εκεί και άλλα παραπέρα, η διαφυγή επιχειρείται μέσα από τη συκοφάντηση αυτού που αναδεικνύει το πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια οι στοχευμένες επιθέσεις, κατά μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων αλλά και γενικότερα εναντίον  οποιουδήποτε ενοχλεί με τον δημόσιο λόγο του, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι επιθέσεις δεν γίνονται μόνο από τη μεριά της εξουσίας - όπως αυτή τη γνωρίζαμε με την παραδοσιακή της μορφή -αλλά και από τους επίδοξους κατακτητές της.  Όποιος δεν εξυπηρετεί την κομματική αφήγηση, από την Αρβελέρ μέχρι τον τελευταίο λαϊκό βάρδο, ρίχνεται με απίστευτη αγριότητα στην πυρά. Το τι λέγεται και γράφεται για το κάθε δάχτυλο που δείχνει μια παραδοξότητα, δεν λέγεται. Το "δε δικαιούστε διά να ομιλείτε" δεν αποτελεί εξαίρεση ρητορικών σχημάτων γραφικών φωνών του παρελθόντος αλλά τον κανόνα στο παρόντα δημόσιο διάλογο.

 

Στο διαδίκτυο έχουν στηθεί ολόκληρα προπαγανδιστικά συστήματα που «περιποιούνται δεόντως» εκείνους των οποίων η φωνή  κρίνεται ως ενοχλητική. Ο οχετός ανοίγει και περιλαμβάνει τα πάντα: από το με ποιον ή ποια ήσουν πέρσι το καλοκαίρι, μέχρι το τι έκανε στον εμφύλιο η πρώτη ξαδέλφη του παππού σου. Αν, ειδικότερα, πρόκειται για γυναίκα, η γκάμα των αδιάσειστων επιχειρημάτων ξεκινά  από τα πιάτα στην κουζίνα και φτάνει σε όλες τις παραλλαγές του αρχαιότερου επαγγέλματος. Η κατάσταση έχει εντελώς ξεφύγει. Το ζήτημα, αν την πρώτη περίοδο αντιμετωπιζόταν με συγκαταβατικότητα, ως ένα από τα αποτελέσματα του θυμού της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας, σήμερα έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έχει καταστεί πολλαπλός επικίνδυνο

 

Τα συστήματα εκτόξευσης λάσπης πλήττουν καίρια την δημοκρατία. Η ισοπέδωση των πάντων και η διαρκής επίκληση μιας συντελούμενης συνομωσίας βολεύει τους οπαδούς της «κρεμάλας» και της στρατιωτικής μπότας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξυπηρετεί τις πιο αποκρουστικές και απάνθρωπες αντιλήψεις του ναζισμού και κάθε παρεμφερούς ολοκληρωτικού μορφώματος. Το πράγμα τελευταία ξεφεύγει από τα πολιτικά πρόσωπα και ζητήματα και περνά σε άλλα πεδία. Αναπτύσσεται, εσχάτως, ένα παράλληλο σύστημα εκτέλεσης συμβολαίων στραπατσαρίσματος της δημόσιας εικόνας οποιουδήποτε δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις. Ζητήματα μηδενικής σημασίας ξαφνικά αναδεικνύονται σε τεράστια θέματα με προφανή, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», σκοπό.

 

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η αναδιατύπωση όρων και ορίων στη διεξαγωγή του δημοσίου διαλόγου είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση κανόνων σε οποιονδήποτε μεταδίδει «ειδήσεις» και ειδήσεις στο διαδίκτυο. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να ελεγχθεί στο σύνολό της η ανοησία και η σκοπιμότητα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι, αν δεν ελεγχθούν οι κουκουλοφόροι που ισοπεδώνουν, λοιδορούν και  εκβιάζουν, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει φεγγάρι αλλά μόνο μαύρες κουκούλες που θα δείχνουν η μια την άλλη.

 

 

 

 panagopg@gmail.com


NEWSLETTER