Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 14:28

Παιχνίδια συσχετισμών για τη σκουπιδοδιαχείριση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Παιχνίδια συσχετισμών για τη σκουπιδοδιαχείριση

Οι εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου έχουν ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα για την εξέλιξη που θα πάρουν τα πράγματα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ηγεσία της περιφέρειας έχει αντιληφθεί ότι χωρίς τη συναίνεση και τη συμφωνία των δημάρχων της Πελοποννήσου δεν πρόκειται να προχωρήσει το σχέδιο που έχει προκρίνει. Έχει, επιπρόσθετα, κατανοήσει ότι με πρόεδρο της ΠΕΔ τον δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης της περιφέρειας, τον Παναγιώτη Νίκα, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία χωρίς όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα έχει, εδώ και καιρό, μπει μπροστά το σχέδιο ελέγχου της διοίκησης της ΠΕΔ, με την προώθηση άλλου προέδρου που κρίνεται πιο δεκτικός στις υποδείξεις.

 

 

Το σύστημα ελέγχου της ΠΕΔ στήνεται με συμμάχους τους δημάρχους μικρών δήμων που έχουν να επιδείξουν κομματικά ένσημα και είναι έτοιμοι να προτάξουν την κομματική σημαία του αυτοδιοικητικού καθήκοντος. Οι δήμαρχοι αυτοί είναι πρόθυμοι να τσιμπήσουν το τυράκι της ένταξης έργων των δήμων τους σε κοινοτικά προγράμματα. Σκέφτονται μικροπολιτικά και έτσι εύκολα θα πιαστούν στη φάκα της σκουπιδοδιαχείρησης. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι ανακοινώσεις απεντάξεων έργων που έγιναν το τελευταίο διάστημα από τη Περιφέρεια. Κάποιοι προσπαθούν να στείλουν μήνυμα σε όσους σκέπτονται να πάνε κόντρα σε επιλογές και επιδιώξεις του κυρίαρχου συστήματος.

 

Εδώ και καιρό ένα περίεργο κομματικό-επικοινωνιακό σύστημα στήνει κομματικά χαρακώματα, προκειμένου να ανατρέψει, τάχα σε επίπεδο ΚΕΔ, το δήμαρχο Αθηναίων, αλλά, απʼ ότι αποκαλύπτεται, βασική επιδίωξη είναι να ελέγξει τοπικά τις εξελίξεις. Σε μια εποχή που τα κομματικά χαρακώματα φαντάζουν γραφικές αναμνήσεις του παρελθόντος κάποιοι δείχνουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Το χειρότερο είναι ότι στην προσπάθεια τους να αναρριχηθούν στην κομματική ιεραρχία και στην εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων είναι έτοιμοι να θυσιάσουν πολλά περισσότερα. Το να φτιάχνεις σύστημα για να ανατρέψεις τον Καμίνη στην ΚΕΔ και τον Νίκα στην ΠΕΔ δείχνει τουλάχιστον πολιτική μυωπία. Δεν γνωρίζουμε αν στον τομέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ έχουν απόλυτη αίσθηση των μεγεθών και της κατάστασης που επικρατεί.  Όλα όμως δείχνουν ότι αν επιμείνουν σε επιλογές κομματικής μυωπίας και εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος θα επιτύχουν, στην καλύτερη περίπτωση,  πύρρειο νίκη, ενώ φλερτάρουν σοβαρά με οδυνηρή ήττα.

 

Το παιχνίδι της κομματικής καθαρότητας είναι φανερό ότι βολεύει μόνο αυτούς που θέλουν τους μέτριους στον αφρό, για να κάνουν ανενόχλητοι το δικό τους παιχνίδι. Όλα  τα κόμματα, διαχρονικά, έχουν πληρώσει ακριβά τις μέτριες επιλογές έναντι των άριστων γιατί έτσι βόλευε διάφορες εσωκομματικές ισορροπίες. Έχει δε αποδειχτεί ότι αυτήν την κομματική τύφλωση την χρησιμοποιούν και την  αξιοποιούν  διάφορα λαμόγια για να κάνουν τις δουλειές τους .Τα κόμματα είναι καιρός να μάθουν από τα λάθη τους και να σταματήσουν να παρασύρονται από τις επιδιώξεις διάφορων μωροφιλόδοξων που δεν έχουν αίσθηση ούτε του μεγέθους τους ούτε του πραγματικού διακυβεύματος .

 

Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, το επόμενο διάστημα, θα κληθούν να πάρουν μια πολύ σημαντική απόφαση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συμφωνία ή η διαφωνία στο σχέδιο της περιφέρειας δεν είναι ένα απλό δίλλημα. Η απάντηση που θα δοθεί αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κρυφτούν πίσω από την περιφέρεια ή ότι θα καλύψουν το πολιτικό κόστος, γιατί θα φτιάξουν καινούργια πλατεία στο Κουτσοχώρι, κάνουν μεγάλο λάθος. Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι, και κυρίως η ηγεσία της περιφέρειας, ότι οι εκβιαστικές λύσεις δεν μπορούν να περάσουν. Επιπρόσθετα, χωρίς τη συγκατάθεση και τη συμφωνία της μεγαλύτερης πόλης της Πελοποννήσου σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών δε μπορεί να προχωρήσει. Εκτός και αν οι πρόθυμοι δήμαρχοι είναι διατεθειμένοι να βάλλουν τους δημότες τους να πληρώνουν επιπλέον σκουπίδια από αυτά που παράγουν, για να καλυφθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν  έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία. 

 

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 14:45

NEWSLETTER