Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 21:25

Ψήφος με λογική και συναίσθηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ψήφος με λογική και συναίσθηση

 

Απέχουμε μερικές μόνο ώρες από την κάλπη και το μυαλό όλων είναι στο τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Θα προκύπτει αυτοδυναμία για να σχηματιστεί κυβέρνηση; Θα έχουμε πάλι εκλογές; Θα υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή και ποιο θα είναι χρονικά το μέλλον της;  Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που οι περισσότεροι πολίτες είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Θεωρούν ότι δεν μπορεί να συμβεί  τίποτα δυσμενέστερο, και άρα, στην χειρότερη, τα πράγματα θα μείνουν όπως έχουν σήμερα, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανατροπή του παλιού και κατεστημένου πολιτικού συστήματος μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο.

 

 

Τα πράγματα μπορεί όντως να γίνουν καλύτερα αλλά και πολύ χειρότερα ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα επιβάλει συνεργασίες ευρύτερων δυνάμεων, βγάζοντας στο προσκήνιο ό,τι καλύτερο έχει η χώρα,  τα πράγματα όντως θα πάνε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, αν έχουμε επιβράβευση του απόλυτου ανορθολογισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και απομόνωση της χώρας, τότε αναμφίβολα τα πράγματα θα γίνουν δραματικά για το σύνολο των πολιτών της. Το πώς λοιπόν θα διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Κυριακής είναι κρίσιμο και θα καθορίσει πολλά για την επόμενη ημέρα.

 

Το μέλλον λοιπόν καθορίζεται από το τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές. Η ψήφος του καθένα μας έχει έτσι ειδικό βάρος.  Η συμμετοχή στις εκλογές είναι το πρώτο που οφείλει ο καθένας μας να πράξει. Η αποχή είναι εξουσιοδότηση σε άλλους να αποφασίσουν για το δικό μας μέλλον και αυτό είναι ακραία ανευθυνότητα. Η ψήφος είναι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να δίνεται με περίσκεψη και συναίσθηση. Να αναμετριέται ο καθένας με τη λογική και την ψυχή του, με το ανεκπλήρωτο και το ρεαλισμό, με το όμορφο αλλά ψεύτικο παραμύθι και την δύσκολη πραγματικότητα της αλήθειας. Η ψήφος δεν πρέπει να πετιέται και να χαρίζεται αλλά  να συμβάλλει αθροιζόμενη σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Πέρα όμως από την ψήφο σε κόμματα, κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών θα είναι και η εκλογή προσώπων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν πως τα παράλογα των ανορθολογικών προσεγγίσεων,  σε σχέση με την Ευρώπη και του κόσμο ολόκληρο, θα οδηγήσουν σύντομα σε αδιέξοδα κομματικούς σχηματισμούς, βάζοντας σε δοκιμασία την εσωτερική τους συνοχή και συγκρότηση. Η επιλογή, έτσι, ανθρώπων που τουλάχιστον πατούν σε τούτο τον κόσμο είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Η προηγούμενη βουλή θα μείνει στην ιστορία για το πλήθος των γραφικών περιπτώσεων που με την ελαφρότητα της ψήφου μας στείλαμε σε αυτήν. Η επανάληψη του ίδιου λάθους θα είναι ασυγχώρητη.  Στη νέα βουλή, ανεξαρτήτως κόμματος που ο καθένας θα ψηφίσει, θα πρέπει να στείλει πρόσωπα που θα διαθέτουν καταρχήν στοιχειώδη λογική. Η επιβράβευση προσώπων που διακρίνονται για την ελαφρότητα και το ντόρο που κάνουν δεν είναι υπεύθυνη στάση. Οι συνθήκες απαιτούν βουλευτές με εμπειρίες στην πραγματική ζωή, να έχουν δηλαδή δουλέψει, και να διαθέτουν πολιτική σκέψη, ακόμα και αν αυτό αποδεικνύεται με μια διαχρονική κομματική συνέπεια.

 

Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες, όπως ήταν και οι προηγούμενες, όπως πιθανά να είναι και οι επόμενες. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική και προσδιορίζει το πού θα πάνε τα πράγματα στη χώρα και πώς θα διαμορφωθεί η ζωή του καθενός μας. Τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο και κανονισμένο, όπως νομίζουν διάφοροι οπαδοί της συνομωσιολογίας. Εμείς έχουμε την ευθύνη και πρέπει να την αναλαμβάνουμε. Είναι μεγάλη η ευθύνη, και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για κανέναν να δηλώνει αύριο εξαπατημένος από τις πλανεύτρες σειρήνες του ψέματος των εύκολων λύσεων. Η χρήση της ψήφου είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη απόφαση. Χρειάζεται ο καθένας να σκεφτεί όλα τα δεδομένα και τις προοπτικές πριν καταλήξει σε απόφαση. Με την ελπίδα την επόμενη ημέρα να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξοι και να διαψευστούν οι απαισιόδοξοι, καλή ψήφο. 

panagopg@gmail.com

 

 


NEWSLETTER