Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015 09:51

Η σταφίδα στην εποχή του ανταγωνισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι επισημάνσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας και γνωστού Μεσσήνιου επιχειρηματία  Κώστα Παπαδημητρίου για το μέλλον της σταφίδας έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία. Η έλλειψη μάρκετινγκ για το προϊόν που διαπιστώνει ο επιχειρηματίας αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει, όπως αυτές καταγράφηκαν στο προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε», θέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Οι σταφιδοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις σε συνεργασία με τους εξαγωγείς θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διάλογο για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

 

 

Η χρονιά φέτος για τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Το μέλλον είναι αβέβαιο μιας και οι αγορές χάνονται από νέα και παλιά ανταγωνιστικά προϊόντα. Οι αγορές έχουν την ιδιότητα να μην διατάσσονται από καμία κρατική παρέμβαση γʼαυτό και η επίκληση στο κράτος καθώς και οι συσκέψεις στα υπουργικά γραφεία έχουν περισσότερο χαρακτήρα ψυχανάλυσης. Οι αγορές χορεύουν τον δικό τους το σκοπό και κερδίζονται μόνο όταν οι συμμετέχοντες συντονίζονται στο σκοπό της μουσικής. Όταν η δημόσια συζήτηση γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου συστήματος λειτουργίας της οικονομίας, δηλαδή η ανοικτή αγορά και η ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να καταλήξει σε ορθά συμπεράσματα. Όταν παραλείπονται βασικά στοιχεία της πραγματικότητας, είναι μετά πολύ εύκολο ο καθένας να λέει ό,τι θέλει ή φαντάζεται ως λύση.

 

Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων δεν είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από αυτό που συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Ο κρατικός παρεμβατισμός, τον οποίο πολύ θεωρούν ως τη λύση για όλα τα προβλήματα, ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Σε πολλές περιπτώσεις το κράτος δεν μπορεί να στηρίξει προϊόντα ούτε καν στην εσωτερική αγορά. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο ανταγωνισμός, αν δηλαδή ένα προϊόν είναι ποιοτικό και βέβαια  αν προσφέρεται  σε τιμή που ο αγοραστής θεωρεί λογική και διατίθεται να πληρώσει. Τα κλειστά σύνορα και οι δασμολογικοί περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν και τίποτα δεν δείχνει ότι θα επανέλθουν. Αντίθετα, αυτό που ανθεί και καλπάζει τα τελευταία χρόνια είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και η διαρκής διασύνδεση των πάντων με ένα παγκόσμιο δίκτυο συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

 

Η ανάδειξη, η κατοχύρωση και η προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών αγροτικών προϊόντων είναι ο ένας πυλώνας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι τα επόμενα χρόνια. Η σύνδεση των ποιοτικών διατροφικών προϊόντων με τον τουρισμό και την αναψυχή είναι το άλλο μεγάλο ζήτημα για την περιοχή. Τα δυο αυτά μαζί, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες, για να αποδώσουν απαιτούν ποιότητα και ανταγωνιστικότητα σε όλα τα στάδια της οργάνωσης Η κατανόηση των νέων συνθηκών είναι απαραίτητο στοιχείο για να καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταματήσουμε να συντηρούμε τις ξεπερασμένες δομές του χθες.

 

Η αγροτική παραγωγή της περιοχής για να περάσει στη νέα εποχή θέλει νέα συνεργατικά σχήματα. Θέλει άλλο τρόπο οργάνωσης σχέσεων για κοινή δράση. Τα παλιά συστήματα παραγόντων μικροκομματικής συγκρότησης και προσωπικής στόχευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Έχουν χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στους αγρότες  της περιοχής και όσο γρηγορότερα αποτελέσουν παρελθόν τόσο συντομότερα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Το παλιό, σε κάθε του μορφή, θα πρέπει να δώσει τη θέση του στο νέο.

 

Χρειαζόμαστε νέες συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργικά και θα λειτουργούν με όρους αγοράς, δηλαδή ανταγωνιστικά. Σχήματα που θα στοχεύουν στην κατάκτηση μεριδίων στην αγορά για να αυξήσουν το εισόδημα των μελών και των μετόχων τους και δεν θα εξαντλούνται σε άγονες αντιπαραθέσεις για το μοίρασμα τις μίζερης πίττας του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κατανοητό απʼ όλους ότι η περιοχή δεν έχει ανάγκη τις ξεπερασμένες δομές του παρελθόντος.

 

 

 

panagopg@gmail.com