Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 16:19

Τα τοπικά προϊόντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε εφημερίδα της Ηλείας διαβάζουμε για την προσπάθεια διαφήμισης των τοπικών προϊόντων και του Κατακόλου, με την προσφορά νωπής σταφίδας και φέτας στους επιβάτες κρουαζιεροπλοίου. Ασφαλώς πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, η στήριξη της οποίας ασφαλώς απαιτεί ευρύτερη κινητοποίηση γιατί παρουσιάζει και το σχετικό κόστος. Κάτι το οποίο επεσήμαναν σε δηλώσεις τους οι παράγοντες του Λιμενικού Ταμείου που είχαν και την πρωτοβουλία της προσφοράς.
Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από την ιστορία, είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη γνωριμία των επισκεπτών της περιοχής με τα προϊόντα που παράγει ο τόπος. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης μπορούν να αναλάβουν πολλές πρωτοβουλίες, αλλά πάντα σε επίπεδο συμβολισμών και κατά έναν τρόπο… παρακίνησης για σταθερότερη σχέση με τα τοπικά προϊόντα. Η σημαντικότερη προσφορά όμως που μπορεί να έχουν, είναι να καθιερώσουν -σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς- τα τοπικά προϊόντα στα καταστήματα ως το ξεχωριστό στοιχείο της περιοχής.
Εδωσαν στους τουρίστες νωπή σταφίδα στο Κατάκολο αναφέρει η εφημερίδα της Ηλείας, αλλά η πραγματική… είδηση θα ήταν αν τα εστιατόρια περιοχών ακόμη και σε σταφιδοπαραγωγικές περιοχές προσέφεραν ως φρούτο το προϊόν.  Πολύ περισσότερο αν τα καταστήματα προσέφεραν ντόπια αποξηραμένη σταφίδα και σύκα μαζί με τους ξηρούς καρπούς που συνοδεύουν ορισμένα ποτά.
Θα μπορούσε βεβαίως να καταγράψει κάποιος ένα πλήθος τοπικών προϊόντων που λείπουν από πολλά καταστήματα (η σφέλα για παράδειγμα), το γεγονός ότι προσφέρονται προϊόντα ακόμη και εισαγόμενα τα οποία αγοράζονται μαζικά από πολυκαταστήματα ή την παγκόσμια πρωτοτυπία της χρήσης σπορελαίων σε μια περιοχή που θέλει να πουλήσει στους άλλους το πραγματικά εξαιρετικό ελαιόλαδο.
Σχετικά με το τελευταίο η κατάσταση που δημιουργείται εγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Το γεγονός και μόνον πως δεν τηρείται αυστηρά η αγορανομική διάταξη με την οποία υποχρεούνται τα καταστήματα στον κατάλογο να αναγράφουν το είδος ελαίων που χρησιμοποιούν, είναι ενδεικτικό της απόλυτης υποκρισίας των τοπικών παραγόντων.
Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καταθέσει την πρόταση για το ειδικό σήμα σε καταστήματα που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα με κορυφαίο το ελαιόλαδο. Πολλοί… γυροφέρνουν την υπόθεση αλλά κανένας δεν προχωρεί σε πρακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Τους λόγους προς το παρόν τους αφήνουμε στη… φαντασία των αναγνωστών.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το καράβι και η πόλη Η προίκα της παλιάς πόλης »