Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 17:23

Το καράβι και η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οπως όλα δείχνουν το… καράβι πάει καλά τη φετινή περίοδο και για κάποιους ενδεχομένως αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. Το… ωραίο της υπόθεσης είναι πως η αλλαγή στην κατάσταση εμφανίστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία ελάχιστοι στην πόλη ασχολούνται με το δρομολόγιο και την πορεία του. Αν κάτι θα πρέπει να κρατηθεί σε αυτή την ιστορία, είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρον υπάρχει και η σύνδεση με Κύθηρα και Κρήτη μπορεί να πάει ακόμη πιο καλά. Αυξάνονται εκείνοι που θέλουν να αποφύγουν τον Πειραιά και τα προβλήματα που εμφανίζονται σε ένα μεγάλο λιμάνι, ενώ η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Μεσσηνία κερδίζουν θέσεις στην κατάταξη των τουριστικών προορισμών. Το γεγονός ότι οι τιμές είναι ανταγωνιστικές σε περίοδο κρίσης έχει τη δική του σημασία, ενώ είναι φανερό ότι χρειάζεται και χρόνος για να συνειδητοποιηθεί η λειτουργία της γραμμής από κόσμο που θέλει να ταξιδέψει από και προς Κρήτη.
Κάποιοι Καλαματιανοί μάλιστα μας έλεγαν ότι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι στο καράβι συνάντησαν ανθρώπους ακόμη και από τα Γιάννενα, προς επιβεβαίωση των όσων προαναφέραμε.
Ολα αυτά δείχνουν ότι τελικά τα πράγματα λειτουργούν πέρα από τις επιθυμίες και τις… διακηρύξεις των παραγόντων. Και πως η ζωή μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις όταν αλλάζουν οι συνθήκες, ακόμη και αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αμέσως. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με την αεροπορική σύνδεση της Μεσσηνίας κυρίως με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με άλλες πόλεις του εξωτερικού λόγω των τσάρτερ. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάστηκε χρόνος για να γίνουν ελκυστικές οι μετακινήσεις προς τη Μεσσηνία, ενώ το χαμηλότερο κόστος ασφαλώς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη σταθεροποίηση των συνδέσεων.
Ασφαλώς και είναι παρακινδυνευμένο να θεωρεί κάποιος ότι τα πράγματα είναι αναλλοίωτα στο χρόνο, πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα και.. δεν μας τρομάζει τίποτε. Και θα χρειαστεί να αλλάξει όλο το σύστημα αντιλήψεων για τον τουρισμό, προκειμένου η Μεσσηνία να διατηρήσει και να διευρύνει το ρόλο της ως ενδιάμεσου σταθμού μετακινήσεων ή και ως προορισμού. Πρόκειται για έναν διπλό ρόλο ο οποίος έτσι και αλλιώς ενισχύει την τοπική οικονομία. Ο επισκέπτης θα πρέπει να μείνει ικανοποιημένος από την παραμονή του έστω και για λίγες ώρες, πολύ περισσότερο εκείνος ο οποίος έρχεται για να κάνει τις διακοπές του. Σε τι συνίσταται η "ικανοποίηση" μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση στο πλαίσιο του σημειώματος. Ολοι θα πρέπει να αντιληφθούν πως η εποχή του "αέρα" έχει περάσει, ο καθένας μετράει και το τελευταίο λεπτό στο ευρώ πλέον και κανένας δεν έχει σκοπό να το δαπανήσει ασκόπως.
Το πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι οι στοιχειώδεις υποδομές. Και το παράπονο που είχαμε από Καλαματιανούς οι οποίοι έφθασαν στο λιμάνι με το πλοίο, είναι ότι συνάντησαν το απόλυτο σκοτάδι όταν προσέγγισε το πλοίο για να δέσει και κατέβηκαν στην προκυμαία. Ενώ λείπουν ουσιαστικά οι χώροι υποστήριξης των αναγκών που έχει ο επιβάτης μιας ακτοπλοϊκής γραμμής κατά την αναμονή του. Οι θετικές διαπιστώσεις θα πρέπει να κάνουν τους αρμόδιους να δουν και πάλι ορισμένα θέματα, έτσι ώστε η υπόθεση να μην μείνει ως μια "ευχάριστη παρένθεση" σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο στον τομέα των μεταφορών.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μια ζώνη ανομίας Τα τοπικά προϊόντα »