Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 12:27

Η μεταφορά των μαθητών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί εδώ και μήνες από τη στήλη αυτή και έχει γίνει αντικείμενο αλλεπάλληλων ρεπορτάζ στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε. Αναφερόμαστε σε αυτό που αφορά τη μεταφορά των μαθητών και τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές με το "καλημέρα". Δικαιολογίες δεν μπορεί να υπάρχουν για ένα θέμα που δεν ήρθε ουρανοκατέβατο αλλά συζητείται ήδη από τον Απρίλιο με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν το Μάιο προκειμένου να κινηθούν εγκαίρως οι διαδικασίες των διαγωνισμών.
Οι ευθύνες βαραίνουν όλους και πρωτίστως τους δήμους, των οποίων οι εκπρόσωποι εξ αρχής πετούσαν το μπαλάκι μια από εδώ και μια από εκεί. Και άρχισαν να ασχολούνται όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα και φαινόταν ότι με τις ρυθμίσεις οι οποίες υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, η υπόθεση της μεταφοράς μαθητών θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Παρακολουθώντας όλο αυτό το διάστημα τις ακροβασίες, μπορούμε να τονίσουμε ότι ελάχιστοι ήταν οι δήμοι στη Νότια Πελοπόννησο (από την οποία έχουμε εικόνα) οι οποίοι ανησύχησαν και εγκαίρως ζητούσαν επιπλέον ρυθμίσεις.
Στην Περιφέρεια κάποιοι θεώρησαν ασήμαντο το πρόβλημα και το άφησαν να τρέχει, στα υπουργεία ενδιαφέρονταν μόνον για τις προθεσμίες των διαγωνισμών από τους δήμους και με τα πολλά κάποιοι πείσθηκαν πως έτσι όπως τα είχαν καταφέρει, η παράταση των συμβάσεων θα ήταν μονόδρομος. Τα πρώτα σημάδια και αυτής της λύσης δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά και όλοι ελπίζουν να αποτελούν απλώς προβλήματα που έχουν να κάνουν με διευθετήσεις και δεν κρύβουν τίποτε περισσότερο. Και τέλος πάντων ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μέσα σε αυτή την ιστορία δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής η ιστορία με την απεργία των ταξί. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει παρέμβαση των δημάρχων και των παραγόντων της Περιφέρειας έτσι ώστε να γίνει κανονικά η μεταφορά των μαθητών. Οπως επίσης είναι ακατανόητη η στάση των ταξιτζήδων με την οποία "τιμωρούν" ουσιαστικά τους μαθητές, ενώ όφειλαν να εντάξουν τη μεταφορά τους στις κοινωνικές εξαιρέσεις Με τέτοιες κινήσεις όχι μόνον δεν κερδίζουν συμπαράσταση, αλλά χάνουν τελικά το όποιο δίκιο έχουν.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER