Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011 15:28

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν είναι απολύτως βέβαιο πως υπάρχει ξεκαθαρισμένη αντίληψη για το μέλλον του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το συνδυασμό ορισμένων παραγόντων:
1. Η πολιτική ασκείται πλέον με όρους επικοινωνίας, και ως εκ τούτου είναι… ριψοκίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος αποκωδικοποίηση της απάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
2. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που καλείται να εγκρίνει το σχέδιο μικτής χρήσης του αεροδρομίου στην Τρίπολη, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε από εξωτερικό συνεργάτη της, απέρριψε ανάλογο αίτημα το 2006 - σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ο νομάρχης Λακωνίας Κ. Φούρκας για τους δικούς του λόγους.
3. Γύρω από τα αεροδρόμια χαμηλού κόστους παίζονται διάφορα παιχνίδια, υπάρχει ζήτημα με το "Ελ. Βενιζέλος", και η υπόθεση του αεροδρομίου στην Τρίπολη ενδέχεται να... παίζει σε σενάρια "παράκαμψης" του κεντρικού αεροδρομίου.
Ο συνδυασμός αυτών των 3 στοιχείων, αλλά και η "περίεργη" πληροφόρηση ορισμένων θεσμικών παραγόντων, δίνουν άλλη διάσταση στο αίτημα των φορέων της Αρκαδίας. Το αν και κατά πόσον πρόκειται για επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια, ίσως να το διακρίνουμε στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων.
Από παλαιότερα πάντως η τοποθέτησή μας ήταν ξεκάθαρη: Εκείνο που ενδιαφέρει τη Μεσσηνία δεν είναι να αποτρέψει τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, αλλά να αναβαθμιστεί το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης από αυτό. Είναι και το μοναδικό όπλο που μπορεί να έχει στον αναπόφευκτο ανταγωνισμό με ένα ενδεχομένως γειτονικό αεροδρόμιο. Το μεγάλο πρόβλημα για τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες της Μεσσηνίας είναι ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία της υπόθεσης αυτής κι απλώς... κοιτάζουν τα τρένα -και τ' αεροπλάνα- να περνούν.
Η αναβάθμιση του αεροδρομίου δεν πρόκειται να γίνει επειδή κάποιοι... το υποσχέθηκαν, αλλά μόνο ως αποτέλεσμα επίμονης και οργανωμένης παρέμβασης. Ως εκ τούτου χρειάζεται σχέδιο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Αν δεν ξεκινήσει για παράδειγμα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του απαιτούμενου χώρου, αν δεν ξεκινήσουν τώρα οι μελέτες των εγκαταστάσεων που πρέπει να γίνουν, οι εξαγγελίες για 10 και 15 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν έχουν κανένα νόημα. Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν αν δεν δοθεί το πράσινο φως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξουν επαφές και πιέσεις με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και φυσικά την υπηρεσία.
Ο δρόμος είναι μακρύς και ουσιαστικά δεν έχει γίνει κανένα βήμα. Με αυτή τη στάση, οι ελπίδες για αναβάθμιση του αεροδρομίου εμφανίζονται εξαιρετικά ασθενικές.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρίση και αξιοπιστία Απραξία για την Ολυμπία »

NEWSLETTER