Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 13:26

Κρίση και μετακίνηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η βαθιά οικονομική κρίση υποχρεώνει σε πολλές αναθεωρήσεις και ορισμένα πράγματα οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν από διαφορετική σκοπιά. Εδώ και πολλά χρόνια με κάθε ευκαιρία επισημαίνουμε το ζήτημα των μετακινήσεων στην πόλη της Καλαμάτας, το οποίο όμως την περίοδο αυτή παίρνει καινούργια χαρακτηριστικά και θέτει επί τάπητος το θέμα των προτεραιοτήτων του Δήμου Καλαμάτας.
Η διαπίστωση στην οποία συγκλίνει η συντριπτική πλειοψηφία είναι πως σε λίγο καιρό θα γίνει πολύ δύσκολη η συντήρηση ακόμη και ενός αυτοκινήτου. Η εφαρμογή των μέτρων και η συνειδητοποίηση του βάθους που έχει το "κούρεμα" θα οδηγήσουν σε μεγάλους περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση του μέσου αυτού που έγινε έμβλημα της νεοελληνικής αυταπάτης ευημερίας (και επίδειξης πολύ συχνά). Το αισθάνονται ήδη τα βενζινάδικα, αποτυπώνεται μερικώς στις παραδόσεις πινακίδων και διακρίνεται στα ακινητοποιημένα ουσιαστικά οχήματα.
Ως εκ τούτου την εποχή αυτή ο ποδαρόδρομος, η κίνηση με το ποδήλατο και η χρήση των αστικών συγκοινωνιών παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις και απαιτούν πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ολα αυτά με ένα σχέδιο το οποίο θα ξεκινά με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και θα ολοκληρώνεται με μια πραγματική μελέτη για τις αστικές συγκοινωνίες στην Καλαμάτα. Τα πρώτα μέτρα δεν μπορεί παρά να είναι η διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και ποδηλατών μέσα από την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και παρεμβάσεις οι οποίες θα αφαιρούν ζωτικό χώρο από το αυτοκίνητο (διεύρυνση πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι). Τα μέτρα αυτά ταυτοχρόνως κάνουν πιο δύσκολη τη χρήση του αυτοκινήτου στην πόλη και την αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό εφόσον αυτή είναι άσκοπη. Μπορούν να σχεδιαστούν και να τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά και σύντομα δίνοντας διέξοδο σε μεγάλο αριθμό πολιτών που ζει και κινείται σε μια ευρεία περιφέρεια γύρω από το κέντρο.
Από εκεί και ύστερα όμως υπάρχει το πρόβλημα της μετακίνησης στο πολεοδομικό συγκρότημα καθώς η πόλη έχει "ανοίξει" σε μεγάλη έκταση και οι γειτονικοί οικισμοί έχουν γίνει… απομακρυσμένες συνοικίες. Εδώ μόνον η αστική συγκοινωνία μπορεί να δώσει λύση, γεγονός που καθιστά επιτακτική μια σοβαρή μελέτη ανάπτυξης του δικτύου και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να γίνει αυτή. Και υπογραμμίζουμε ιδιαιτέρως το "σοβαρή" καθώς έχουν πεταχτεί μεγάλα ποσά σε "μελέτες" οι οποίες δεν έδωσαν καμία ουσιαστική απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα.


Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr