Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010 16:27

Εκλογές και λαϊκισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλοί δείχνουν αιφνιδιασμένοι από τις ρυθμίσεις σχετικά με τις εκλογές και την προβολή των υποψηφίων, καθώς από τις 7 Σεπτεμβρίου ισχύουν πολύ σοβαροί περιορισμοί στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με ανάλογες ρυθμίσεις για τον έλεγχο των δαπανών, προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα και οδηγεί σχεδόν σε αποκλεισμό υποψηφίων.
Η απίστευτη γραφειοκρατία χωρίς τελικό αποτέλεσμα, αποτυπώνεται σε έναν όγκο 22 πυκνογραμμένων σελίδων. Περιορισμοί από 'δώ, περιορισμοί από 'κεί, και υπάρχει ένα πλήθος από κόλπα τα οποία μπορεί να εφεύρει κάποιος προκειμένου να παρακαμφθούν μία μία οι ρυθμίσεις. Στην πράξη η σχετική νομοθεσία ωθεί τους υποψηφίους στη… νόμιμη παρανομία - και ουσιαστικά το… ομολογεί.
Σε ένα σημείο, αφού έχει θέσει άπειρους περιορισμούς, καταλήγει για τις εμφανίσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και Διαδίκτυο: "Για τις εμφανίσεις των υποψηφίων, απαγορεύεται η καταβολή εκλογικής δαπάνης ανεξαρτήτως ποσού προς τα ΜΜΕ και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, καθώς και οποιοδήποτε άλλο οικονομικό αντάλλαγμα".
Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα, αλλά πάμε παρακάτω: "Τυχόν αποδεδειγμένη πραγματοποίηση των ανωτέρω, επιφέρει την έκπτωση από το αξίωμα του υποψηφίου και ποινή φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες ή τους νόμιμους εκπροσώπους των αντίστοιχων μέσων". Στην πράξη αναγνωρίζει δηλαδή ότι όλη η συναλλαγή θα είναι… μαύρη, εφόσον απαιτηθούν χρήματα, αλλά καμία πλευρά δεν μπορεί να "ξεκαρφώσει" την άλλη λόγω των επιπτώσεων που έχουν αμφότερες.
Ουσιαστικά υπάρχει ένα πλήθος τέτοιων απαγορεύσεων οι οποίες μόνον τη διαφάνεια και την ισότητα δεν διασφαλίζουν. Πρακτικά ωθούν στην παρανομία και στερούν από το Δημόσιο έσοδα, αφού το χρήμα μπορεί να κυλήσει χέρι χέρι και να γίνει… αόρατο, μαζί με τον αντίστοιχο ΦΠΑ.
Αν με εγκυκλίους και απειλές… συλλαμβανόταν το μαύρο πολιτικό χρήμα, τότε θα είχε λυθεί προ πολλού το πρόβλημα στην Ελλάδα. Οι ρυθμίσεις δημιουργούν πονοκέφαλο μόνο σε εκείνους που θέλουν να είναι απολύτως νόμιμοι, κινούνται στο πλαίσιο του λογικού και θέλουν να κάνουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση στις εκλογές.
Υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να διασφαλίσεις ορισμένα πράγματα, αλλά το ζήτημα είναι αν κάποιοι θέλουν να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα. Οταν για το δίμηνο μέχρι τις εκλογές ένας νέος υποψήφιος, για παράδειγμα, που θα αναδειχθεί αύριο μέσα από μια διαδικασία, έχει δυνατότητα να εμφανιστεί μόνον μία φορά σε κάθε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης του Νομού ή της Περιφέρειας... πώς είναι δυνατόν να ανταγωνιστεί τον εν ενεργεία δήμαρχο και νομάρχη ή τον υποψήφιο που… τρέχει από την άνοιξη και εμφανίζεται καθημερινά στις τηλεοράσεις;
Η ισοτιμία στις εκλογές δεν εκφράζεται με αριθμητικούς, αλλά με πολιτικούς περιορισμούς. Θα μπορούσε έτσι να προβλέπεται για παράδειγμα ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορούν να εμφανιστούν απεριόριστα σε εκπομπές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν σε κάθε δήμο ίσο αριθμό εμφανίσεων.
Οι ρυθμίσεις των σχετικών νόμων μπορούν να γίνουν "φύλλο και φτερό" πολιτικά και "σουρωτήρι" πρακτικά. Ο λαϊκισμός ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος - και αυτό το χαρτί παίζεται με το χειρότερο τρόπο από τους λεγόμενους "εκσυγχρονιστές". Οι οποίοι στο όνομα του ασυμβίβαστου αποκλείουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας από την αυτοδιοίκηση, στο όνομα της διαφάνειας οδηγούν στην παρανομία και στο όνομα της ισοτιμίας αποκλείουν πρακτικά από την προβολή ολόκληρες ομάδες υποψηφίων.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:04
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στάνη και Ιντερνετ Το πανηγύρι της Μεσσήνης »

NEWSLETTER